lukor

 

Після тривалого простою основні виробничі комплекси ТОВ “Карпатнафтохім” готуються відновити свою діяльність. Як доводиться колективу найбільшого в області підприємства пережити складний час і які проблеми хвилюють його сьогодні? 

 

Як зазначив голова об”’єднаного профкому “Карпатнафтохім” – “Лукор” О.Д.Кушлик, в період простою довелося вирішувати ряд складних проблем. Основна з них полягала в тому, щоб зберегти колектив кваліфікованих фахівців, на підготовку яких витрачені великі кошти і які мають належний досвід роботи в хімічній галузі. Профкому вдалося знайти порозуміння з адміністрацією, керівництвом управляючої кампанії “Лукойл” та прийняти конкретні рішення.

Згідно положень колективного договору 1,5 тисяч працюючих, в тій чи іншій мірі пов”язаних з виробництвом, одержували три чверті посадового окладу. Близько 600 працівників підтримували зв”язки з підприємством в телефонноиу режимі, знаходились за його межами, але їм виплачувалась мінімальна зарплата.

Щоправда, уникнути скорочень все ж не вдалося. Близько 300 чоловік звільнилося з роботи. Серед них найбільше працівників, які досягли пенсійного віку.

Слід підкреслити, у вересні 2013 року запрацював цех поліетилену. Зараз іде підготовка до пуску виробництв хлорвінілу і каустичної соди, полівінілхлориду суспензійного і, нарешті, олефіну. Виробничники займають свої робочі місця. Підвищився рівень оплати їх праці і покращився настрій. У вересні поточного року середня зарплата у працівників ТОВ “Карпатнафтохім” складала 3532 грн., ЗАТ “Лукор” – 3468 грн. Виробництва тривалий час простоювали, тому їх відновлення – це тривалий і складний процес. На час підготовки і пуску виробництв на контрактній основі приймаються на роботу також працівники, які були звільнені по досягненні пенсійного віку.

Мають місце також проблеми соціального характеру. Однією з найбільш важливих є атестація робочих місць на об”єктах, які запускаються у виробництво. Створені відповідні атестаційні комісії.

Не простим залишається питання доїзду працівників на роботу. Адже вони проживають на значній відстані від виробничих об”єктів. Згідно колдоговору роботодавець уклав угоду з автоперевізником “Калуштранс”. Перевезення трудівників здійснюється згідно графіків роботи виробництв. В нинішній час інтенсивність даних транспортних потоків значно зросла.

На належному рівні і організація харчування виробничників. На території підприємства розміщені три їдальні. В кожному цеху є також кімнати для прийому їжі, де знаходяться холодильники, мікрохвильові печі та електрочайники. Профспілкові працівники та активісти стежать, аби вчасно одержували спецхарчування пільгові категорії трудівників, які працюють в шкідливих умовах.

Турботою охоплено і оздоровлення працюючих? В нинішньому році, незважаючи на період простою, 158 трудівників одержали санаторно-курортні путівки і мали можливість полікуватися. 320 дітей працюючих протягом літа побували в стаціонарних оздоровчих таборах, найбільше їх поправляли своє здоров”я в ЛОК “Дружба” НГВУ “Долинафтогаз”. Практично всі заявки на оздоровлення дітей були задоволені.

Зміцненню здоров”я працюючих сприяє залучення їх до фізкультурно-спортивних заходів. Щороку проводяться літні та зимові робітничі спартакіади з 6-8 видів спорту. В кожній спартакіаді бере участь понад 200 виробничників. Створені також групи здоров”я. Так, близько 150 чоловік відвідують міський басейн “Посейдон”. Вагому доплату за користування басейном здійснює адміністрація ТОВ “Карпатнафтохім”.

Цю роботу координує фізкультурно-спортивний клуб “Нафтохімік”, утримання якого здійснює об”єднаний профком. До речі, спортклуб, який має значні успіхи у всеукраїнських змаганнях, щойно відзначив 10-річчя свого існування.

Міцне здоров”я є запорукою виробничих успіхів. Цю істину добре засвоїли трудівники хімічного комплексу.

 

       Прес-служба Ради профспілок

Івано-Франківської області