Университет правових знань 12.11.13 002

 

12 листопада п.р. у приміщенні Миколаївської обласної ради профспілок відбулось двадцять четверте заняття Громадського університету правових знань, утвореного в рамках Угоди про співпрацю між відділенням НСПП в Миколаївській області та Миколаївською обласною радою профспілок для профактиву області. Заняття було присвячено темі: "Роль НСПП у стабілізації стану соціально-трудових відносин".

На початку засідання зі вступним словом виступила начальник відділення НСПП в області Оксана Євченко, яка зазначила, що 17 листопада 2013 року НСПП відзначає свою 15-у річницю від дня утворення, звернула увагу на досягнення в діяльності як в цілому Служби, так і відділення зокрема, наголосила на важливій ролі співпраці з облпрофрадою.

Розпочинаючи основну частину заняття, заступник начальника відділення НСПП Світлана Загребайленко висвітила питання сприяння відділення у вирішенні колективних трудових спорів в області впродовж 15 років. Слухачам була продемонстрована презентація з наведенням якісних та кількісних показників діяльності відділення НСПП, також увагу присутніх було звернуто на об’єктивні та суб’єктивні причини виникнення колективних трудових спорів (конфліктів).

Також на порядок денний засідання Університету було винесено питання практичних аспектів застосування Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)". Завідувач сектора правового забезпечення відділення НСПП в Миколаївській області Валерія Карасьова у своєму виступі зупинилась на питаннях порядку формування та затвердження вимог найманих працівників, оформлення підписних листів, участі профспілки як безпосередньої сторони колективних трудових спорів (конфліктів), дотримання строків розгляду вимог примирними органами.

З метою аналізу рівня знань представників обласних галузевих та первинних профорганізацій із законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів, відділенням НСПП були підготовлені тестові завдання, які були виконані слухачами на початку заняття. Результати відповідей на вищезазначені завдання були проаналізовані та узагальнені фахівцями сектора правового забезпечення відділення НСПП.

В якості наочних матеріалів представникам профспілок були вручені Методичні рекомендації з питань вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах, установах, організаціях, підготовлені відділенням НСПП спільно з облпрофрадою. Рекомендації були розроблені з метою надання допомоги профактиву при вирішенні колективних трудових спорів. Матеріали містять зразки документів, необхідні для реєстрації колективних трудових спорів (конфліктів), витяги з нормативно-правових актів НСПП, алгоритм поетапних дій сторін під час реєстрації спору.

У підсумку роботи Громадського університету правових знань, заступником голови облпрофради Любовю Онищенко було наголошено на необхідності проведення занять в подальшому та визначено орієнтовну тему наступного засідання.

 

 

За інформацією відділення НСПП у Миколаївській області

 

Университет правових знань 12.11.13 004

 

Университет правових знань 12.11.13 009

 

Университет правових знань 12.11.13 017

 

Университет правових знань 12.11.13 022