P1060003

 

 

У травні 2011 року на профспілкових зборах Василя Мадара було обрано головою первинної профорганізації ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання». Колись процвітаюче підприємство в гірському селищі Дубове у Тячівському районі переживало складні часи. Керівництво підприємства на чолі з Андрієм Шаровим продовжувало його знищення шляхом демонтажу цілих цехів і дільниць з метою продажу на металобрухт. Заборгованість із заробітної плати становила близько 700 тис. грн.

Аби припинити це свавілля, профком почав бити на сполох у всі можливі інстанції. На захист первинки, яка відстоювала права та інтереси працюючих, стали Професійна спілка авіабудівників України (голова Ярема Жугаєвич) та Закарпатська обласна рада профспілок (голова Іван Король), які порушували різні питання життєдіяльності підприємства, його профспілкової організації перед Кабінетом Міністрів України, Державним Концерном «Укроборонпром», обласною прокуратурою, іншими структурами. З ініціативи голови первинки Василя Мадара про існуючі проблеми, протистояння керівництва і профкому підприємства писали ряд засобів масової інформації, в тому числі і профспілкові видання.

Завдяки реагуванню вищестоящих органів ситуацію вдалося дещо виправити. Було погашено заборгованість по заробітній платі, прийнято колективний договір, від укладання якого адміністрація тривалий час ухилялася тощо. Врешті – решт було відправлено у відставку керівника підприємства Андрія Шарова, а виконуючим обов’язки директора призначено Івана Дзябка, який раніше працював на підприємстві.

Нині адміністрація і профком діють в одній зв’язці, намагаючись вирішувати злободенні соціально – економічні питання. За попередньою домовленістю з Державним Концерном «Укроборонпром» найближчим часом буде повністю погашена заборгованість із заробітної плати, яка знову виникла за часів колишнього керівництва. В стадії виконання ряд замовлень, що забезпечує роботою членів трудового колективу. Ведуться переговори щодо нових замовлень на 2014 рік.

Можливо, нарешті вирішиться і надзвичайно важливе для профспілкової організації питання про перерахунок профспілкових внесків, які з грудня 2012 року адміністрація взагалі не перераховувала профкому. Загальна сума боргів становить 32,2 тис. грн. З цього питання адміністрація та профспілковий комітет ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання» направили листа начальнику управління авіаційної промисловості Державного Концерну «Укроборонпром» Геннадію Янулю. Сподіваємось, що крапку в цій історії зрештою буде поставлено…

Голова профкому Василь Мадар, незважаючи на важкий фінансово – економічний стан підприємства, настроєний оптимістично. Адже головне те, що для нинішнього керівника підприємства Івана Дзябка, як і для профкому, вирішення виробничих і соціально – економічних питань, турбота про перспективу підприємства - першочергові завдання. І в цьому є порозуміння і спільна мета, що позитивно відзначають Професійна спілка авіабудівників України та Закарпатська обласна рада профспілок.

 

На фото:

-  Розмову про шляхи вирішення проблем ведуть голова профкому ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання» Василь Мадар (ліворуч) та заступник голови Закарпатської облпрофради Василь Захарець

Фото автора

Сергій Баранчиков

завідувач відділу

організаційно – гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок