mis

 

Протягом декількох минулих місяців Інтернаціонал будівельників і деревообробників та його членська організація – Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України – разом із профспілковими організаціями із 128 країн світу були шоковані та глибоко занепокоєні щодо хаотичних та небезпечних подій в Україні. Боротьба українського народу за політичні реформи та демократію мала наслідком драматичні втрати сотень життів та ескалацію збройного конфлікту на сході країни.

На цьому фоні Інтернаціонал будівельників і деревообробників разом із своєю українською членською організацією наполегливо працювали разом із членами профспілки над відновленням миру, просуванням демократичних принципів та мотивації співробітництва між членами профспілок без відносно до їх політичних поглядів.

Щоб підтримати зусилля Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів в Україні разом із іншими профспілковим організаціями та допомогти відновленню єдності, миру, взаєморозуміння між членами профспілок, розробити механізми, які допоможуть профспілкам в їх боротьбі із триваючою політичною та економічною кризою, Інтернаціонал будівельників і деревообробників організував Місію солідарності  в Україну 19-20 червня 2014 року.

В рамках Місії було проведено круглий стіл за участю представників профспілкових організацій із всіх частин України: Сходу і Заходу, Півдня, Центру і Півночі. Профспілкові лідери поділились своїм баченням щодо стану економіки і соціальної сфери в своїх регіонах, донесли до колег позицію своїх членів профспілки щодо збройного конфлікту, який триває в Україні, висловили надію на якомога швидшу стабілізацію в країні, збереження миру, життя і здоров’я всіх громадян. Основною проблемою профспілкові представники також визначили втрату робочих місць та скорочення заробітних плат, що на фоні підвищення вартості життя створює конфліктне середовище та створює загрози стабільності не лише економіки, але й цілісності держави. Представниця грузинської профспілки поділилась із українськими колегами, як грузини пережили війну 2008 року, як це вплинуло на життя громадян, як профспілка допомогла повернути мир і порозуміння між людьми.

В.Скявелла зазначив, що українських громадян може очікувати неконтрольовані соціальні та економічні наслідки в результаті виконання вимог Міжнародного валютного фонду, які виставляються в обмін на підтримку державних фінансів. В Італії, як і в Греції чи Іспанії, заходи жорсткої економіки з 2008 року знищили багато трудових і соціальних прав, проте не стабілізували економіку, не дали старт економічному зростанню.

М.Хельман підтримав тезу про те, що українська влада може повторити помилки урядів південних країн ЄС, коли вихід із кризи бачили за рахунок найманих працівників. Проте не в Мадриді, ні в Римі, ні в Афінах значних позитивних змін не відбулось, безробіття зросло, кількість бідних критично збільшилась. Європа втратила свою основну рису, знану у всьому світі: соціальну справедливість і прагнення рівності своїх громадян.

Д.Шефферс в своїх виступах зазначив, що всі профспілки світу знають про трагедію знищення профспілкових будинків в Києві та Одесі. Вчора делегація відвідала Будинок профспілок на Майдані Незалежності, стан якого після пожежі викликає смуток, в тому числі і від кількості людей, які постраждали в цій будівлі в боротьбі за свої права. Європейські профспілки активізують кампанію по збору пожертв членів профспілок на відновлення київського Будинку. Проте українська держава, яка фактично знову народжувалась в Будинку профспілок в минулому грудні-лютому, повинна дієво допомогти незалежним і демократичним профспілкам, взяти на себе значну частину витрат на відбудову профспілкового центру, знищеного в результаті атаки правоохоронців.

20 червня у Всеукраїнському прес-центрі Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" (Інформаційно-аналітичний центр "Єдина країна") відбулася прес-конференція за результатами Місії солідарності Інтернаціоналу будівельників і деревообробників з Профспілкою працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України та її членами. У ній взяли участь асистент генерального секретаря Інтернаціоналу будівельників і деревообробників (BWI) Маріон Хелманн (ліворуч на фото), керівник профспілки будівельників Італії (CGIL FILLEA), президент Європейського комітету Інтернаціоналу будівельників і деревообробників Волтер Скьявелла, голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв та керівник профспілки будівельників Німеччини (IG BAU), віце-президент Інтернаціоналу будівельників і деревообробників Дитмар Шеферс.

 

Профспілка працівників будівництва і промисловості

будівельних матеріалів  України