З 1 лютого Держгеокадастр розпочинає передачу сільськогосподарських земель до власності об’єднаних територіальних громад

1358547627

Уряд схвалив розпорядження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Відповідне рішення було ухвалено 31 січня на засіданні Кабінету Міністрів за ініціативи Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Презентуючи механізм передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк зазначив, що алгоритм дій не складний і включає 4 етапи.

Зокрема, це - клопотання ОТГ до відповідного головного управління Держгеокадстру про передачу земель;

інвентаризація земель у межах ОТГ;

реєстрація земельних ділянок у кадастрі;

передача земель у комунальну власність.

Процес розпочнеться 1 лютого ц.р. та триватиме до кінця року.

Першу передачу земель планується здійснити уже в березні цього року.

Для висвітлення стану передачі земель об’єднаним територіальним громадам створено спеціальний портал (otg.land.gov.ua) та для отримання оперативних консультацій з даного питання від фахівців Держгеокадастру запроваджено функціонування гарячої лінії (0 800 502 528).

Довідково:

За даними Мінрегіону в Україні створено 665 об’єднаних територіальних громад, на території яких знаходиться орієнтовно 759 тисяч. га земель сільськогосподарського призначення державної власності, які потенційно можуть бути передані у комунальну власність.

Прийняте Урядом рішення удосконалить механізм управління у сфері земельних ресурсів, дозволить чітко і прозоро формувати дохідну частину місцевих бюджетів у частині плати за землю. У свою чергу це стимулюватиме територіальні громади до добровільного об’єднання з метою формування спроможних органів місцевого самоврядування.

Урядовий дайджест

Архiв