А1

 

Женева, 14 червня. Світові лідери висловлюють рішучу підтримку МОП, чиє сторіччя відзначається на ювілейній Міжнародній конференції праці. У центрі уваги 108-й сесії МКП знаходяться майбутнє сфери праці, а також проблеми насильства і утиски на робочих місцях.

 

У третій день роботи сесії МКП перед її учасниками виступили глави держав і урядів Ямайки, Буркіна-Фасо і Сербії, а також прем'єр-міністр Палестинської національної адміністрації і представники роботодавців і працівників.

 

Світові лідери один за іншим висловлюють підтримку боротьбі МОП за соціальну справедливість. У заключні дні Конференції, що проходить з 10 по 21 червня, очікуються і інші високі гості.
«У міру того як в трудових витратах все більшу роль відіграє автоматизація виробництва, значення людського фактора в сфері праці знижується, - зазначив прем'єр-міністр Ямайки Майкл Холнесс (Michael Holness). У своєму виступі він торкнувся «основоположною зв'язку між минулим і майбутнім», яка «накладає на уряди зобов'язання морального і філософського характеру в справі забезпечення всім громадянам їхніх країн доступ до благ прогресу і процвітання».

 

«Лідери країн Карибського басейну, - сказав він, - усвідомлюють, що борг перед майбутніми поколіннями вимагає від нас не упустити момент і спертися на творчу уяву, здавна закладене в карибської традиції, згідно з якою на першому місці повинні знаходитися інтереси людини».


      «Розглядаючи майбутнє сфери праці, ми розглядаємо майбутнє людства, більшість якого живе в південній півкулі, а половина - на Африканському континенті», - зазначив прем'єр-міністр Буркіна-Фасо Крістоф Жозеф Марі дабіров (Christophe Joseph Marie Dabire).
«Невідкладна завдання - розширити сферу дії суспільного договору з тим, щоб зробити предметом державної політики нормативно-правову базу, що регламентує всі види праці - як формальні, так і неформальні, як явні, так і приховані», - підкреслив він.

 

«Щоб у всеозброєнні зустріти майбутнє, яке вже наступило, нам необхідно спрямувати зусилля на дві найважливіші сфери - освіту і розвиток творчого потенціалу, - сказала прем'єр-міністр Республіки Сербія Ана Брнабіч (Ana Brnabic). - Творчий потенціал буде грати центральну роль в нових світових реаліях, що склалися в результаті четвертої промислової революції, - з тієї простої причини, що творчість неможливо нічим замінити, його неможливо автоматизувати, і воно не має відношення до гонки за виживання».

 

Виступаючи від імені групи працівників, генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу (Sharon Burrow) підкреслила «нагальну необхідність забезпечити мінімальні гідні умови всім працівникам», назвавши це «нашою спільною справою».

 

«Боюся, ми стоїмо на порозі епохи гніву, - сказала вона. - Його породжують відчай, відсутність надії, і якщо руйнування суспільного договору триватиме, наша задача в тому, щоб його зберегти, розвинути і оновити».

 

А

 

Від імені групи роботодавців перед делегатами виступив генеральний секретар Міжнародної організації роботодавців Роберто Суарес Сантос (Roberto Suarez Santos). «Майбутнє відкриває перед нами небачені можливості, - підкреслив він. - Мільйони працівників, приватних осіб і компаній отримають безпрецедентно широкий доступ до освіти, кадрів, діловим зв'язкам. Якщо ми зуміємо скористатися цими можливостями по максимуму, ще більше людей зможуть вирватися з убогості. Ми не повинні боятися майбутнього і гальмувати його наступ. Давайте пам'ятати про те, що будь-які обмеження підприємницької діяльності йдуть на шкоду не тільки створення нових робочих місць, а й розвитку творчого потенціалу, впровадження інновацій та загальному процвітанню».

 

Прем'єр-міністр Палестинської національної адміністрації Мухаммед Штай (Mohamed Shtayyeh) дав високу оцінку роботі Глобальної комісії з питань майбутнього сфери праці, що представила в січні свій історичний доповідь. «Рекомендації, що стосуються майбутнього сфери праці, мають для нас велике значення, - сказав він. - Інвестиції в розвиток як людських здібностей, так і інститутів важливі для палестинців, які домагаються створення незалежної Держави Палестина, яке зможе подбати про своїх громадян і забезпечити їх потреби».

 

Нинішня сесія МКП присвячена проблемам, пов'язаним з глибокими перетвореннями в сфері праці. Передбачається, що за її підсумками буде прийнята історична Декларація століття МОП, лейтмотивом якої стане заснований на інтересах людини підхід до питань майбутнього сфери праці. Крім того, делегати Конференції - більше 5700 представників урядів, працівників та роботодавців - розглянуть проект нормативно-правового акту, спрямованого на недопущення насильства та утисків в сфері праці.


Департамент міжнародних зв'язків ФПУ