2Q3D0664

 

28 травня в Клубі Кабінету Міністрів України відбулося розширене засідання Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи „Партнерство „Відкритий Уряд".

У засіданні взяв участь член Координаційної ради, в.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, а також Віце-прем'єр-міністр України, голова Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи „Партнерство „Відкритий Уряд" К.І. Грищенко, керівники Міністерства юстиції України, Голова Держінформнауки, представники Кабінету Міністрів України, члени Координаційної ради, представники інститутів громадянського суспільства та місцевих органів виконавчої влади.

- До речи, це перше засідання Координаційної ради у оновленому складі, (склад сформовано згідно з Постановою КМУ від 15 квітня ц.р.) до якого включено від сторін соціального діалогу як представника профспілок, так і роботодавців – наголосив у своєму коментарі Г.В.Осовий. – У попередньому складі ми не брали участі, але зараз і влада і громадські інституції визнали за доцільне включити профспілки і роботодавців, тому що ми маємо багаторічну практику соціального діалогу. До складу ради також входять представники неурядових структур, бізнесу, влади, науковці та ін.. Учасники заходу обговорили проект річного звіту про      реалізацію Ініціативи, проблемні питання, пов'язані з її реалізацією в Україні, намітили шляхи їх вирішення. Щорічний звіт про виконання Плану дій - своєрідна самооцінка Урядом як виконується план дій, а з іншого боку інститути громадянського суспільства теж дають свої власні оцінки щодо руху у цьому напрямку. Також 10 неурядових громадських організацій, що входять до Координаційної ради, також зробили свої висновки щодо реалізації плану дій.

В принципі, загальна оцінка – позитивна.

У підсумку було зроблено висновок про те, що перший рік впровадження Ініціативи дозволив реалізувати заходи, важливі для підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності Уряду. А саме у напрямах залучення громадськості до формування та реалізації державної політики, забезпечення доступу до публічної інформації, запобігання і протидія корупції, підвищення якості надання адміністративних послуг, впровадження технологій електронної демократії тощо. Водночас було виявлено деякі проблемні питання, що вплинули на результативність виконання запланованих заходів. Координаційна рада ретельно вивчатиме ці питання та надасть Уряду пропозиції щодо подальшого належного розвитку відкритого урядування.

 

Нагадуємо, що у вересні 2011 року Україна приєдналася до міжнародної Ініціативи „Партнерство „Відкритий Уряд", підтвердивши, що поділяє основні принципи Партнерства: забезпечення прозорості державного управління, залучення громадськості до формування та реалізації державної політики, протидія корупції та впровадження нових інформаційних технологій.

На початку 2012 року у тісній співпраці з громадськістю Кабінет Міністрів України розробив національний план дій з впровадження Ініціативи, який був представлений учасникам конференції Партнерства у м. Бразиліа (Федеративна Республіка Бразилія). У липні 2012 року Урядом схвалений деталізований план заходів з впровадження Ініціативи. Крім того, створена Координаційна рада з реалізації Ініціативи, до складу якої увійшли представники органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства. Також за участю міжнародних організацій, що працюють в Україні та підтримують впровадження Ініціативи, утворена Міжнародна рада.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ