IMG 9002

 

Непрості часи переживають зараз профспілкові організації Донецької області. Мужність, патріотизм, організованість потрібні профспілковому активу, лідерам, за якими йдуть люди, щоб відродити, а часом фактично створити заново профспілкові організації, галузеві комітети і, звичайно ж, обласну профспілкову раду, перед якою, безумовно, постають складні і відповідальні завдання. Головне з яких – соціально - економічний захист людини праці, турбота про тих, хто своєю працею фактично в прифронтовій зоні створюють економічний потенціал України, працює на його розвиток і підвищує обороноздатність нашої держави. Про це говорили учасники Конференції Донецької обласної Ради профспілок, що відбулась 14 квітня у місті Краматорськ. У цьому важливому для всього профспілкового руху країни заході взяли участь та виступили Голова ФПУ Григорій Осовий та заступник Голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Стокіз.

 

Актовий зал Донбаської державної машинобудівної академії.   Саме тут зібрались  делегати обласної профспілкової конференції – представники профспілкових організацій Донеччини.

 

IMG 8988

 

Відкриваючи Конференцію, заступник Голові ФПУ Євген Драп’ятий повідомив, що на установчих зборах голів профспілкових організацій Донецької області, які об’єднують понад третину членських організацій Донецької обласної ради профспілок, було прийнято рішення про обласну профспілкову Конференцію з відновлення діяльності облпрофради. Адже її Будинок і майно у місті Донецьку захоплено профспілковим об’єднанням так званої ДНР. При цьому, підкреслив він, треба враховувати ще й той факт, що термін повноважень усіх виборних органів профоб’єднання - Ради і Президії, голови облпрофради і його заступників вже закінчився. Була установлена квота щодо обрання делегатів на обласну конференцію з числа профспілкових організацій, які діють на території, підконтрольній українській владі.

 

WP 20160414 123

 

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував присутніх про підсумки та рішення VII з’їзду Федерації профспілок України, а також про позицію ФПУ, її членських організацій стосовно найактуальніших питань та найгостріших проблем, що турбують зараз всіх працівників України, у тому числі працівників Донеччини. Він повідомив про основні напрямки діяльності ФПУ та пріоритетні завдання профспілок в сучасних умовах, налагодженні співробітництва з законодавчою та виконавчою гілками влади. При цьому він наголосив на необхідності встановлення контактів та розвитку співпраці профспілок з місцевими органами виконавчої влади, поновлення соціального діалогу на територіях Донецької та Луганської областей, сприяння відновленню діяльності профспілкових організацій.

Наприкінці виступу Г.Осовий, коментуючи обрання нового Уряду, акцентував, що на VII з’їзді ФПУ було висловлено недовіру попередньому складу КМУ, тому ми сподіваємось, що новий Уряд буде більш продуктивно працювати з профспілками на розвиток соціального діалогу.

 

IMG 8994

 

 У виступах делегатів Конференції говорилось не тільки про складності роботи у цих непростих умовах, але й – що найбільш цінно – про багатий досвід розбудови профспілкового руху як в рамках галузевих профспілок, так і на рівні первинки.

А про те, яку титанічну організаційну та просвітницьку роботу для відродження профспілкових організацій провели за цей час Федерація профспілок України, галузеві та регіональні організації, можна судити вже по деяким фактам. У жовтні 2014 року згідно з Розпорядженням Голови ФПУ «Про сприяння організації діяльності профспілковим організаціям, розташованим на території Донецької і Луганської областей», було створено спеціальну робочу групу на чолі з заступником Голови ФПУ Євгеном Драп'ятим, яка надає всебічну допомогу, у тому числі організаційну і консультативну профспілковим організаціям області, які працюють в надзвичайно складних умовах. Цю діяльність активно проводять також всеукраїнські галузеві профспілки. Так спільна робота вже дає позитивні результати.

Так, з метою відновлення діяльності профоб’єднань Донецької та Луганської областей Департаментом профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями ФПУ зібрана та узагальнена інформація про організаційні ланки всеукраїнських профспілок, які розташовані на підконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей, та про їх керівників, координаторів, представників.

 

IMG 9029


Згідно з наданими Федерацією профспілок України рекомендаціями та примірним планом  покрокових дій профспілок щодо заходів з об’єднання організацій на підконтрольній українській території шляхом передислокації та перереєстрації обласної організації профспілки чи створення при необхідності нових профспілкових структур або введення посади профспілкового представника (координатора), членські організації ФПУ провели ефективні організаційні дії. На засіданнях виборних органів всеукраїнські профспілки розглянули відповідні питання та визначились з першочерговими завданнями, провели наради з головами обласних та первинних профспілкових організацій регіону. Ряд всеукраїнських профспілок вжили заходів щодо переміщення виборних органів профспілкових структур у цих областях з метою збереження і відновлення діяльності профспілкових організацій на територіях, що підконтрольні українській владі, а також надання їм практичної допомоги.

Досить сказати, що до проведення антитерористичної операції 27 всеукраїнських профспілок мали на Донеччині обласні (територіальні) організації та у 4 були тут первинні профспілкові організації прямого підпорядкування. На цей час більшість всеукраїнських профспілок відновили діяльність на підконтрольній українській владі території. Зокрема, у Краматорські профспілки працівників газових господарств, житлово-комунального господарства, машинобудування та металообробки, у м. Волновахаагропромислового комплексу, в м. Горлівка – енергетики та електротехнічної промисловості, у м. Димитрові – охорони здоров’я, у м. Костянтинівцібудівництва і промисловості будматеріалів, освіти і науки, у м. Красноармійськ автотранспорту та шляхового господарства, у  м. Маріуполь зв’язку, культури, у м. Мар’янкаспоживчої кооперації.

 

IMG 9030

 

Територіальні організації Профспілки вугільної промисловості діють у містах Дзержинськ, Добропілля, Красноармійськ, Димитрів, Селідове. Профспілка працівників державних установ України створила Донецьку регіональну організацію Профспілки у м. Дружківка. Профспілки виробничників і підприємців, працівників вугільної промисловості, машинобудівників та приладобудівників, трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості призначили своїх представників у містах Маріуполь та Краматорськ. У  профспілках працівників геології, геодезії та картографії, інноваційних і малих підприємств, рибного господарства на зазначеній території діяли лише первинні профспілкові організації.

На жаль, через воєнні дії профспілки авіапрацівників, працівників оборонної промисловості, текстильної та легкої промисловості,  транспорту зазнали втрат первинних профспілкових організацій. Їхні підприємства чи організації знищені або зруйновані, наприклад Аеропорт, заводи оборонного комплексу тощо. Окремі  профорганізації призупинили своє існування  через тиск на їхніх керівників, активістів, які, рятуючи своє життя та членів сімей, були змушені покинути місця постійного проживання та роботи.

 

IMG 9037

 

Зрозуміло, що всі ці кроки, а також вимоги часу, нарешті вимоги трудових колективів, членів профспілок дали додатковий імпульс для проведення цій Конференції та створення повноцінної обласної ради профспілок.

Делегати конференції також звернулись до усіх профспілкових організацій підприємств, установ, організацій із закликом кріпити єдність та згуртованість задля встановлення миру і спокою в області та проведення суспільно необхідних та соціально відповідальних реформ в державі. Вони висловились за відновлення діяльності обласного профспілкового об’єднання – Донецької обласної ради профспілок – на території, підконтрольній українській владі, і обрання нового складу її виборних органів та керівника.

 

IMG 9014

 

Головою Донецької обласної ради профспілок обрано представника шахтарських колективів Петра Древаля.

 

КРАМ

 

Обрано також керівні органи облради – Рада та Президія.

 

Олексій ПЕТРУНЯ,

Спеціальний кореспондент Прес-центру ФПУ

з Краматорська, Донецька область