14468217 1230708223667846 5547110713116844533 o

 

Перші тижні профспілкового туру

 

Замок нардепа на шлагбаумі Одеського НПЗ для блокування вивезення нафтопродуктів, перекриття доріг у Миколаєві для демонстрації намірів витребувати заборговані зарплати, спуск у підземелля з метою переконатись, що робота метробудівця складна й потребує пристойної і вчасної оплати. Це перші перемоги профспілкової команди на шляху до підвищення ролі профспілок у житті людини.

 

Профспілковий тур підприємствами України розпочався всередині вересня – аби допомогти трудовим колективам, які вже вичерпали власні методи впливу на ситуацію та надіслали листи про допомогу до ФПУ. За ініціативи Заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка та консолідованих зусиль голів обкомів і галузевих профспілок, у шести містах країни відбулись зустрічі трудових колективів із нардепом Капліним, який ретельно вивчав ситуацію та миттєво реагував для її вирішення.

 

 14355567 1223502151055120 1279766521070765093 n

 

Миколаїв

 

Суднобудівний завод імені 61 комунара

 

 Борг підприємства перед працівниками по заробітній платі складає більше 30 млн грн (станом на 01.02.16 заборгованість складала 19,3 млн, станом на 24.03.16 – 24,3 млн).

 Борг Міністерства оборони за утримання крейсеру «Україна» станом на травень 2016 року складав 15 мільйонів гривень.

 

Щодня цифри із заборгованості зростають, а на самому заводі залишається дедалі менше обладнання – його вивозять на брухт. На Суднобудівному заводі відсутня електроенергія, усупереч Указу Президента про відновлення енергопостачання, численним домовленостям і обіцянкам, стратегічне підприємство державного концерну «Укроборонпром» простоює.

 

Народний депутат Сергій Каплін направив звернення до керівництва «Укроборонпрому», надіслав Президентові листа з проханням вплинути на ситуацію. Цього тижня профспілковий актив заводу перекрив трасу Миколаїв–Одеса.

 

image-0-02-01-4c30b3d584eadf0990c4200a8985b9e76b4b7077bb8040627c19baa090a3e2eb-V

 

Миколаївське обласне управління лісового та мисливського господарства

 

На державних лісогосподарських підприємствах регіону працює 401 особа, що вдвічі менше, ніж у 2010 році. За перше півріччя цього року звільнилося 116 осіб. Більшість з робітників працювали або й досі працюють скорочений робочий день. Заборгованість по заробітній платі складає 226,1 тис. грн.

 

У цьому році державні підприємства лісової галузі Миколаївської області не отримали жодних асигнувань з державного бюджету – наслідки відсутності фінансування відчутно вже сьогодні: за збільшення кількості пожеж кількість працівників, у порівнянні з 2010 роком, скоротилась удвічі.

 

Ситуація тяжіє до надзвичайної – відсутність коштів не дозволяє доглядати за системою протипожежних бар’єрів у повному обсязі, що може потягти за собою виникнення великої лісової пожежі. Аби запобігти катастрофі деякі звільнені працівники безоплатно допомагають лісгоспам: гасять пожежі та охороняють ліс.

 

Виживають лісники лише завдяки колегам – співробітники лісгоспів із Хмельницької, Чернівецької, Рівненської, Київської та Тернопільської областей щомісяця перераховують свій 1-денний заробіток на користь миколаївських побратимів.

 

Подібна ситуація склалась у херсонських лісгоспах – заборгованість по заробітній платі станом на 01.09.2016 склала 2112,7 тис. грн. Працівники трьох лісогосподарських підприємств регіону майже весь період поточного року перебувають у відпустках без збереження заробітної плати.

 

Аби забезпечити включення видатків на фінансування галузі у держбюджет наступного року, Капліним було ініційовано створення робочої групи, розпочато консультації в профільному комітеті та направлено депутатське звернення до міністра екології та природних ресурсів України.

DSC 7152

 

Одеса

 

 Одеський нафтопереробний завод

Завод, зупинений в лютому 2014 року, не працює по теперішній час. На майновий комплекс, банківські рахунки, нафтопродукти накладено арешт у рамках кримінального провадження.

 Заробітна плата 600 працівникам підприємства не виплачується з серпня 2014 р., борг по зарплаті складає понад 50 мільйонів гривень, без урахування податків, зборів, штрафних санкцій.

 

Чотири КПП, цілодобовий контроль та відеоспостереження – співробітники одеського НПЗ, яким заборгували десятки мільйонів гривень зарплат, рятують нафтопереробне підприємство від розкрадання –  із заводу з порушенням техніки безпеки і протипожежних заходів вивозять темні нафтопродукти (світлі вже вивезені повністю) та навіть кабелі. 

 

Аби зупинити чергову спробу вивезти з підприємства майно, народний депутат Сергій Каплін повісив замок на виїзді з заводу – «замок Капліна», або «народний замок» завдяки профспілковцям НПЗ, голові Федерації профспілок Одеської області В’ячеславу Буратинському та голові Одеської облради профспілки хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Олександру Чеганенку висить і досі. Символічний крок сьогодні підкріплюють підготовкою законопроекту про націоналізацію НПЗ. Було направлено депутатське звернення до прем’єр-міністра України із проханням створити робочу групу.

 

 Санаторій «Лермонтовський»

 З січня 2015 року на профспілковий санаторій «Лермонтовський» здійснено 10 нападів з боку Міністерства юстиції України. Всі вони з метою заволодіння.

 

Остання спроба від 7 вересня 2016 року була здійснена за безпосередньої участі національної поліції: о 5:45 ранку на територію санаторію проникла група захоплення в кількості 100 чоловік. Охоронці санаторію були закуті в наручники, до них застосовано силовий вплив. Двоє з них були госпіталізовані зі зламаними ребрами.

 

На місці Сергій Каплін спільно із головним лікарем санаторію Дмитром Антиповим зустрілись із заступником прокурора Одеської області, було зареєстровано звернення народного депутата з вимогою надати пояснення силовим діям спецназу на території профспілкової оздоровниці. Звернення також було направлено до генерального прокурора України.

 

20160920 134426

Херсон

 

 Херсонський бавовняний комбінат

 20 мільйонів боргів по заробітній платі та тисячі втрачених робочих місць – колись п’ятий у Європі за обсягами виробництва Херсонський бавовняний комбінат сьогодні перетворився на 90 гектарів руїн. Упродовж десятків років обладнання підприємства списували на металобрухт і продавали за кордон, багатотисячний колектив комбінату скорочували та звільняли, а зарплати умисно не виплачували.

 

Комбінат розкрадають уже багато років, а перспектива санації, тобто відновлення підприємства, зазнала спротиву з боку Фонду державного майна. Борги по зарплаті перед трудівниками сягають більш ніж 20 мільйонів гривень.

 

Інвестору, готовому врятувати комбінат і виплатити повний борг по зарплаті, вкладати гроші у відновлення стратегічного підприємства просто не дають.

 

Аби врятувати 25 000 робочих місць та забезпечити повернення мільйонних боргів трудівникам, було направлено звернення до Фонду державного майна України. Каплін вимагає переглянути політику керівництва установи та зважено підходити до голосування в раді кредиторів у процесі санації.

 

14457489 1223513547720647 3242321747746693729 n

 

Дніпро

 

ПАТ «Дніпрометробуд»

 

 Перед будівниками міського метрополітену почав рости новий борг по заробітній платі – лише місяць тому завдяки Федерації профспілок України, Дніпровському обкому профспілки гірників і металургів та міській владі робітникам Дніпрометробуду виплатили 11-місячну заборгованість у розмірі 10,5 млн гривень. Однак 20 вересня заплановане відновлення будівництва метрополітену не розпочалось, а директора підприємства Олександра Бутенка – звільнили.

 

Співробітники «Дніпрометробуду» зі звільненням свого керівника не погоджуються – кажуть, саме Бутенко разом із профспілками багато місяців боровся за права трудового колективу. Аби вплинути на кадрові рішення Фонду державного майна, який володіє 95% акцій компанії, Сергій Каплін направив до відомства депутатське звернення.

 

Зауважимо, попри відкладення початку робіт із завершення будівництва метрополітену на жовтень та звільнення директора, у мерії Дніпра гарантували профспілковій команді – жоден із трудівників підприємства без роботи не залишиться.

 

 IL4 1579

 

Нижньодніпровський трубопрокатний завод

 

Близько 50 000 українців втратили право на соціальні пільги і дострокову пенсію через шкідливість умов праці – 3 серпня набула чинності постанова № 461, якою влада відкоригувала рокові для тисяч робітників списки № 1 та 2.

 На НТЗ через зміни стаж втратил­и 574 людини. Деяким до пе­нсії залишалось лише кільк­а місяців.

 

Аби продемонструвати важкі умови праці, профспілка заводу передала Сергію Капліну розплавлену каску металурга. Нардепом були проведені консультації з іншими фракціями, звернення з проханням внести зміни до списків були направлені до Парламенту і прем’єр-міністра.

14440740 1228635320541803 67008514455085964

 

Харків

 

Головне управління ДСНС України в Харківській області

 Боротьба за можливість рятувати людей, а не стояти перед вогнищем без рукавиць і драбин, не маючи змоги допомогти, повернула харківських пожежників у 1937-й – залякування, допити і доноси. Тільки тоді засуджували за «політичними» статтями, тепер же – за «профспілковими».

 Міські пожежники-рятувальники весною цього року створили первинку, аби вибороти забезпечення штату необхідним спецодягом та обладнанням, адже не мають навіть елементарних речей, а драбини дістають лише до 9 поверху, тоді як рятувати людей доводиться і з 25-х. Уніформа плавиться від вогню, а каски йдуть тріщинами після падіння з метрової висоти – часто, кажуть, робочий одяг доводиться купувати самим, при зарплаті в трохи більше 2000 гривень.

 Однак замість покращення умов праці на профспілкових активістів почались гоніння – тепер харківським рятівникам доводиться виборювати саме право на існування професійної спілки. На пожежників, що об’єднались у профспілку, почали накладати дисциплінарні стягнення та звільняти. До боротьби за повернення роботи рятівникам долучилась Федерація профспілок України.

 

14492511 1228636310541704 3733924

 

Десятки звернень до владних структур і посадових осіб, розписані схеми повернення коштів, робочі групи, юридичні консультації, розслідування, мітинги та акції протесту. На сьогодні результати більшою мірою проміжні, і ще більше питань на повістці.

 

Робота триває.

 Прес-центр ФПУ