13738363

 

Генерального директора ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара» (м. Миколаїв) Федора Петрова п’ятого жовтня звільнили із займаної посади. Наступного дня Сергій Пашинський написав заяву про відставку з посади голови наглядової ради ДК «Укроборонпром», до складу якого входить суднобудівний завод.

 

Кадрові зміни відбулись після втручання Федерації профспілок України та представника ФПУ у Верховній Раді Сергія Капліна в проблему невиплат заробітних плат і порушень законодавства про працю керівництвом миколаївського підприємства.

 

Зазначимо, борги заводу імені 61 комунара лише по заробітній платі станом на сьогодні перевищили 30 млн грн. Підприємство простоює багато місяців, заблоковано виконання трудівниками державного оборонного замовлення з відновлення технічної готовності кораблів Військово-Морських Сил ЗСУ та Державної прикордонної служби України, які залучаються до бойового чергування та участі у міжнародних заходах.

 

За ініціативи заступника ФПУ Володимира Саєнка група оперативного реагування профспілок з весни цього року вела переговори з представниками «Укроборонпрому», первинною профспілковою організацією заводу та трудовим колективом з метою врегулювання ситуації. Зокрема, було розроблено механізм погашення заборгованості перед робітниками.

 

Другого серпня Петром Порошенком було підписано Указ №323/2016, згідно до якого ПАТ «Миколаївобленерго» мало відновити постачання відключеної 16 березня 2016 року електроенергії, проте доручення Президента виконано не було.

 

Продовжувалось фіксування співробітниками фактів вивезення обладнання з території заводу. За інформацією народного депутата України, представника ФПУ у ВР Сергія Капліна, гендиректором підприємства Петровим за сприяння нардепа Сергія Пашинського здійснювалось планомірне руйнування виробничих потужностей заводу, продаж дороговартісних деталей, у тому числі, до Російської Федерації з метою встановлення на ворожих ракетних крейсерах.

 

14581506 1237980142940654 8024529775009195104 n

 

З метою зупинення умисного доведення підприємства до банкрутства, а також погашення заборгованостей перед суднобудівниками, первинна профспілкова організація заводу 29 вересня перекрила дорогу Миколаїв–Одеса – трудівники вимагали відродження підприємства та звільнення Ф. Петрова. Менше ніж за тиждень вимогу профспілок було виконано – гендиректора звільнили із займаної посади. Водночас Сергій Пашинський, якого звинувачують у безпосередній участі в розкраданні миколаївського суднобудівного заводу, написав заяву про вихід з наглядової ради ДК «Укроборонпром».

 

Нагадаємо, Федір Петров зайняв посаду директора «Суднобудівного заводу імені 61 комунара» в жовтні 2015 року, обійшовши конкурентів попри відсутність необхідної освіти, досвіду та звинувачення у фінансових махінаціях. Своє призначення Петров пояснював наявністю «програми розвитку підприємства», а завод обіцяв відновити за рік – до кінця цього жовтня.

Наразі триває конкурс на заміщення вакантної посади керівника заводу, рішення має бути прийнято посадовими особами «Укроборонпрому».

 

14589575 1237980346273967 3694279440207600931 o

 

Після завершення процедури обрання нового очільника стратегічного підприємства заплановано проведення робочої зустрічі за участі заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка, представника профспілок у ВР Сергія Капліна, представників трудового колективу заводу, а також новопризначеного керівника підприємства.

 

У ФПУ акцентують, що головною метою зустрічі буде розгляд наявних механізмів погашення заборгованостей перед співробітниками, а також недопущення скорочення персоналу.

 

Прес-центр ФПУ