DSC05815

 

 Другий день візиту розпочався безпосередньо у одному з провідних навчальних центрів данської профспілки 3F «Лангсохус» (місто Сількеборг) з ознайомлення делегації ФПУ з системою функціонування профспілкового навчання Данії.

У форматі круглого столу директор профспілкової школи Ян Ас Крістенсен розповів про базові курси підготовки представників профспілок на підприємствах (данських аналог наших первинок) та профспілкових інспекторів з охорони праці. Представники профспілок на підприємствах спочатку проходять двотижневий базовий курс відповідно до своєї галузевої специфіки (транспорт, сільське господарство,будівельники, приватний сектор та громадська сфера послуг). Окремо двотижневий курс базової підготовки проходять профспілкові інспектори з охорони праці. Через 3-4 місяці усі вони проходять спільне двотижневе навчання з основних тем, що стосується власне профспілкової діяльності, співпраці профспілок з політичними партіями, муніципалітетами, психології, органайзингу тощо.

 

DSC05692

 

Учасників делегації запросили на заняття однієї з груп, де Григорій Осовий коротко презентував нашу організацію та особливості системи підготовки профактивістів в Україні. Також вдалося поспілкуватися безпосередньо з викладачами та тренерами профспілкової школи «Лангсохус» й домовитися про взаємні візити данських та українських викладачів для обміну досвідом та презентації власних тематичних розробок. Окрім цього учасники ознайомилися з матеріально-технічною базою та основними навчальними підрозділами школи під час оглядової екскурсії.

 

Після обіду члени делегації зустрілися з керівництвом місцевого осередку 3F та разом відвідали одне з найбільших підприємств деревообробної галузі в регіоні – фабрику «Твілум», яка спеціалізується на виготовленні меблів. Протягом робочого візиту українські профспілковці познайомилися з представником 3F на підприємстві – Фрєнком Андерсеном. Зустріч відбувалася у виробничих цехах, що дало змогу безпосередньо поспілкуватися також з рядовими членами профспілки – працівниками фабрики «Твілум» і дізнатися про досвід та особливості функціонування й роботу профспілкових представників у Данії.

 

DSC05768

 

На цьому зустрічі не закінчилися, і діалог продовжився у місцевому осередку 3F міста Сількеборга. Голова осередку Йенс Свенінгсен та фінансовий директор Кнуд Остергард презентували його структуру та роботу щодо захисту прав працівників та залучення нових членів. Особливу зацікавленість викликала система надходження і розподілу членських внесків між організаційними ланками 3F та Конфедерацією профспілок Данії. Данські колеги навели також цікаві приклади методів тиску на роботодавців для укладення колективного договору на тому чи іншому підприємстві. Характерно, що данські профспілковці застосовують метод бойкотування, а саме: відкликають своїх членів профспілки з робочого місця і виплачують їм заробітну плату, припиняють транспортні поставки сировини через своїх колег-профспілковців у сфері перевезень та закликають інших роботодавців призупинити співробітництво з цим підприємством до моменту підписання його власником колдоговору. Також місцевий осередок профспілки активно залучає місцеві ЗМІ для формування громадської думки з підтримки дій 3F.

 

Після плідного робочого дня учасники делегації відлетіли до Копенгагена, де наступного дня заплановано засідання Керівного комітету та робочий візит до Конфедерації профспілок Данії.

 

DSC05719 1

 

DSC05886

 

Центр з реалізації

 

дансько-українського проекту