12dxfjdfjdxfgj

 

З огляду на те, що відновлення позики МВФ тісно пов'язувалося з пропонованою угодою між Україною та ЄС про економічну та політичну асоціацію, МВФ опинився втягненим у дискусії щодо відмови уряду країни від укладання угоди. За повідомленнями ЗМІ «лінія МВФ залишається непохитною» і він продовжує наполягати на дотриманні Україною суворих структурних умов в обмін на нову позику.

Лунають побоювання, які до цього часу висловлювали лише профспілки. У ній ставиться під сумнів доцільність прив’язування угоди ЄС про асоціацію з Україною до «жорстких умов», які нав’язує МВФ. У статті «New York Times» Європі пропонується надати «розумні пропозиції щодо покращення економічного стану», а не висувати погрози через МВФ, які лишень загострюють політичну ситуацію. «Європа повинна шукати способи подолання фінансової кризи в Україні не шляхом погроз або підкупу, а запропонувати зважені пропозиції щодо економічної допомоги. У ситуації, що склалася, початком вирішення конфлікту може стати досягнення політичного компромісу між урядом та опозицією паралельно з відновленням торгових переговорів з Європою, яке обіцяє Віктор Янукович.

Упродовж уже багатьох місяців МВФ відмовляється надати рятівну позику у розмірі майже 15 млрд. дол. США, необхідну Україні до березня для рефінансування свого зовнішнього боргу. МВФ хоче, щоб Україна погодилася на суворі умови, серед яких підвищення внутрішніх цін на газ і введення режиму суворої бюджетної економії. Такі умови можуть призвести до ще більших політичних потрясінь. Внаслідок цього, Україна шукає допомоги від одного зі своїх сусідів – Росії на сході або Європи на заході. Зважаючи, що на карту поставлено так багато, Європейський Союз повинен задатися питанням: «Чому не Європа і чому не зараз?».