Деньги

Серед провідних економістів, аналітиків та банкірів відбулась публічна дискусія на тему: «Економіка України: поточні виклики та перспективи 2014 року». В обговоренні взяв участь Перший заступник Міністра фінансів України Анатолій Мярковський.

Як повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України, учасники заходу розпочали дискусію з обговорення попередніх підсумків 2013 року і прогнозів на наступний рік та з’ясовували в чому мають полягати ключові завдання для стабілізації економіки.

Говорячи про підсумки 2013 року Анатолій Мярковський зазначив, що за 11 місяців поточного року по державному сектору надійшло 575,8 млрд. гривень. Так, приріст коштів проти січня – листопада 2012 року склав плюс 15,6 млрд. гривень або 2,8%. «Тобто, на сьогодні ситуація з наповненням бюджету абсолютно керована», - підкреслив Перший заступник Міністра фінансів.

Видатки із загального фонду державного бюджету профінансовано на 6,8% більше по відношенню до минулого періоду. При цьому ключовим показником є стан фінансування видатків на соціальні виплати. За 11 місяців 2013 року соціальні видатки із загального фонду держбюджету профінансовані 100% у сумі 264,2 млрд. гривень, тобто на 10,5% більше аналогічного показника минулого року. З них найбільше збільшено видатки на соціальне забезпечення, зокрема, пенсії, допомоги і стипендії та ін. Загальна сума яких становить 80,8 млрд. гривень або 25% більше аналогічного показника 2012 року.

Що стосується в цілому динаміки соціальних виплат, то за останні 4 роки на соціальне забезпечення видатки з державного бюджету виросли в 2 рази. Соціальні захист населення займає перше місце в рейтингу видатків державного бюджету.

Анатолій Мярковський зазначив, що пріоритетом № 1 у задекларованій політиці, яку проводять Президент України та Уряд, є соціальна складова бюджету і це підтверджується реальними цифрами.

Підбиваючи підсумки Перший заступник Міністра фінансів зазначив, що Уряд вдається до активних дій з виконання усіх показників, які визначені в законі про державний бюджет, вживаються ефективні заходи щодо наповнення дохідної і ресурсної частин бюджету. При цьому діюче законодавство забезпечить стабільність фінансової системи і будуть докладені максимальні зусилля, щоб на перше січня видатки на соціальну сферу були профінансовані планово і в повному обсязі.

                                                                                                    ІАЦ