DSCN4886

Під час селекторної наради, керівників членських організацій Федерації профспілок України, що відбулась під головуванням Голови ФПУ Юрія Кулика 13 січня, обговорено низку важливих та актуальних питань.

Перед учасниками засідання виступив Голова Національної служби посередництва та примирення Олександр Окіс. Він проінформував про стан соціально-трудових відносин у 2013 році та прогнозні очікування й загрози 2014 року. Зокрема було наголошено, що у продовж 2013 року в результаті заходів, здійснених НСПП і профспілками у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів та запобігання їх виникненню погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 448 мли. 256,1 тис. гри., або 74,7% від загальної суми боргу (599 мли. 836,2 тис. гри.), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

Голова НСПП також зазначив, що Службою було проведено 2053 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню колективних трудових спорів та запобігання їх виникненню, зокрема 1756 узгоджувальних зустрічей, 250 засідань примирних комісій та 47 засідань трудових арбітражів. Упродовж 2013 року НСПП сприяла вирішенню 209 колективних трудових спорів (1 - на національному, З - на галузевому, 6 - на територіальному, 199 - на виробничому рівнях), участь в яких брали 1,6 мли. працівників 7414 суб'єктів господарювання. Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу суб'єктів господарювання, де мають місце згадані спори, - 2,3 мли. осіб. Вимоги щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної виплати поточної заробітної плати висувалися в 153 колективних трудових спорах (73,2% від їх загальної кількості). У 2013 році за сприяння НСПП знято з обліку 501 випадок (489 - на виробничому рівні, 12 - на територіальному) та усунено 600 чинників на 920 підприємствах.

Учасники наради також обговорили питання щодо проведення засіданні Ради ФПУ та про можливу співпрацю між ФПУ і Громадською Радою Майдану.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ