НОК

 

 



Українські спортсмени вже прибули в Сочі, де 7 лютого відкривається зимові Олімпійські ігри 2014 року. Так вже історично склалося, що вітчизняні спортсмени, відмінно виступаючі на літніх Олімпійських іграх, поки не дуже-то блищать на зимових. Чи буде порушена сумна для нас традиція?


У складі збірної України виступлять 43 спортсмена в 9 з 15 видів спорту. Першими в олімпійське селище приїхали біатлоністи. 2 лютого 11 спортсменів, тренери і технічний персонал прибули в Сочі з турецького Ерзурум, де проходили завершальні тренувальні передолімпійські збори.


А сьогодні в російське місто -курорт прибули фігуристи, саночники і представники шорт- треку. Після проходження паспортного контролю і процесу акредитації наші олімпійці розділилися на дві групи: фігуристи та представники шорт- треку розмістилися в Олімпійському селі Сочі, розташованої в прибережному кластері, а збірна України з санного спорту вирушила в основну гірську Олімпійське селище.


На що ж сподіваються наші спортсмени? Скільки медалей мріють завоювати? Як заявив в.о. міністра молоді та спорту України Равіль Сафіуллін, національна команда розраховує завоювати медалі у двох видах спорту. «Наші спортсмени показували хороші результати в різних змаганнях в біатлоні і фристайлі, - зазначив він. - Я кажу про тих видах спорту, в яких ми розраховуємо взяти медалі на найближчій олімпіаді. У всіх інших у нас мало шансів на перемогу».


Ну, що ж, зате чесно і відверто.

 

Для того, щоб зрозуміти такий стриманий оптимізм міністра, подивимося, як взагалі брала участь за роки своєї незалежності Україна саме в Зимових Олімпійських іграх.

 

Перша Зимова Олімпіада для України була в 1994 році в норвезькому Ліллехаммері. І відразу ж успіх - одна золота і одна бронзова медалі. У змаганнях взяло участь 37 спортсменів у 10 видах спорту. А взагалі ті Ігри вперше проводилася не в один рік з літньою Олімпіадою. Також вперше колишні радянські республіки брали участь у зимовій Олімпіаді в якості окремих команд.


У Ліллехаммері пролунав заклик президента Міжнародного олімпійського комітету Хуана Антоніо Самаранча припинити військові дії в усіх куточках планети на час проведення XVII зимових Олімпійських ігор, і в першу чергу - в обложеному Сараєво, де в 1984 році проводилися XIV зимові Олімпійські ігри.


ХVIII зимові Олімпійські ігри проводилися в японському місті Нагано в період з 7 лютого по 22 лютого 1998 року. Іншими кандидатами на проведення ігор були італійська Аоста, шведський Естерсунд, іспанська Хака, Солт -Лейк- Сіті (США). На загальну думку, складна перемога ( 46:42 в останньому турі голосування) над Солт -Лейк- Сіті дісталася Нагано за рахунок « фактора Атланти » - тобто завдяки тому, що літні ОІ 1996 вже були віддані США.

 

Україна брала участь у Зимових Олімпійських іграх 1998 року в Нагано ( Японія ) вдруге за свою історію, і завоювала одну срібну медаль.

 

А ось на наступній Олімпіаді, яка проходила в Солт -Лейк- Сіті ( США ) з 8 по 24 лютого 2002, українська команда не завоювала жодної медалі.

 

У програму Ігор тоді були включені наступні олімпійські види спорту: гірські лижі, біатлон, бобслей, керлінг, лижні гонки, фігурне катання, фристайл, північна комбінація, санний спорт, ковзанярський спорт, шорт трек, скелетон, стрибки на лижах з трампліну, хокей з шайбою, сноубординг.


В Іграх брали участь 2399 спортсменів ( 886 жінок і 1513 чоловіків) з 77 країн. 18 національних збірних завоювали золоті нагороди, в тому числі Китай і Австралія, які завоювали свої перші золоті медалі за всю історію участі в зимових Олімпіадах. Лідером у командному заліку стала збірна Норвегії, яка завоювала 13 золотих, 5 срібних і 7 бронзових медалей.


XX Зимові Олімпійські ігри проходили в Турині, столиці італійського регіону П'ємонт, з 10 по 26 лютого 2006 року. Це були другі Зимові Олімпійські ігри в Італії, перші проводилися в Кортині д'Ампеццо в 1956 році. Через 11 днів після закінчення Олімпійських ігор Турин також брав IX зимові Паралімпійські ігри (з 10 по 19 березня), в рамках яких пройшли змагання в п'яти видах спорту: в гірських лижах, лижних гонках, біатлоні, хокеї і керлінгу.


Україна брала участь у Зимових Олімпійських іграх 2006 року в Турині ( Італія ) в четвертий раз за свою історію і завоювала дві бронзові медалі.

 

А ось XXI Олімпійські зимові ігри 2010 року проходили з 12 по 28 лютого 2010 року в канадському місті Ванкувер. Олімпійська асоціація Канади вибрала Ванкувер в якості представника країни на цих виборах міста, залишивши позаду нього Калгарі, що планував приймати Ігри вдруге, і Квебек, який програв в 1995 році вибори міста на зимові Олімпійські ігри 2002 року. 

 

Після корупційного скандалу, що мав місце на Іграх 2002 року в Солт -Лейк- Сіті, що змусив Квебек подавати до суду з вимогою виплати 8 мільйонів канадських доларів компенсації за програні вибори, правила голосування істотно змінилися, наприклад, були заборонені грошові подарунки від приймаючої сторони членам МОК, які виїжджають в міста-кандидати з метою інспектування.


Ванкувер виграв право проведення ігор 2 липня 2003 на 115 -му засіданні Міжнародного олімпійського комітету, що пройшов у Празі, Чехія. Результати були оголошені Жаком Рогге, це було його перше офіційне заяву на посту президента МОК.


Україна на зимових Олімпійських іграх 2010 року була представлена ​​45 спортсменами ( 24 чоловіки і 21 жінка ) у 4 видах спорту. Прапороносцем збірної України на церемонії відкриття була досвідчена саночниця Лілія Лудан.


І знову-таки, як і в 2002 році, українські спортсмени не зуміли виграти жодної нагороди. Всього ж за 5 зимових Олімпіад, в яких взяла участь незалежна Україна, на рахунку її спортсменів - 5 нагород.


Будемо сподіватися і вірити, що Ігри в Сочі поповнять цю скарбничку медалей.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ