СОЦОПР

 

Центр соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» презентував дані загальноукраїнського соціологічного дослідження, яке проводилось в рамках моніторингу «Україна і українці».

 

Дослідження було проведене у період з 17 по 26 січня 2014 року по всій території України методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Метод відбору респондентів – квотна вибірка (за ознаками вік та стать).

 

Вибірка у віці від 18 років і старше репрезентативна загалом для України (2004 респонденти) за показниками віку, статі та типом поселення (місто/село). Статистична похибка вибірки (довірчий інтервал) складає +/– 2,2%.

 

Електоральні орієнтації українців

 

Українці демонструють досить високий рівень електоральної активності, адже близько 76% виборців готові чи скоріше готові взяти участь у волевиявленні. При цьому тих, хто протилежної думки – близько 19%.

 

Готовність брати участь у виборах Президента України, %

 

Точно, ТАК (однозначно, повністю впевнений)                       49.4

Скоріше, ТАК (мабуть, напевно)                                               26.4

Скоріше, НI (мабуть, напевно)                                                     5.4

Точно, НI (однозначно, повністю впевнений)                          13,2

Важко відповісти                                                                            5.5

 

Щодо політичних уподобань на рахунок президентських виборів, то електоральні орієнтації українців розділилися наступним чином. Якби вибори Президента України відбулися найближчої неділі, кандидатуру чинного Президента України В.Януковича підтримали б 19,8%. Другу позицію посідає В.Кличко – 19,1%, а третю П.Порошенко – 10,5%. А.Яценюк в свою чергу отримує підтримку у вигляді 6,3% голосів виборців. Лідер КПУ П.Симоненко – 4,5%, а лідер ВО»Свобода» О.Тягнибок – 3,6%.

 

Близько третини виборців заявляють, що не знають за якого кандидата віддали б свій голос та чи взагалі прийшли б на вибори.

 

Рейтинги потенційних кандидатів на президентських виборах, %

 

Серед усіх опитаних Серед тих, хто має намір прийняти участь у виборах та визначився з кандидатом

 

Віктор Янукович                  19.8         28,9

Віталій Кличко                      19.1         27,8                   

Петро Порошенко                10, 5          5,4

Арсеній Яценюк                      6.3          9,1                  

Петро Симоненко                   4,5          6,4

Олег Тягнибок                         3.6           5.4

Віктор Медведчук                    0.6         0.8

Інший Кандидат                       4.2           6.2

 

За умови включення до виборчого списку кандидатури Ю.Тимошенко (відповідно виключення зі списку А.Яценюка) голоси українців розподілились наступним чином. Лідерство утримує В.Янукович – 20,4%, другу позицію розділяють В.Кличко та Ю.Тимошенко – 14,8% та 14,6% відповідно. П.Порошенко підтримали б в такому випадку 9,0% виборців. Лідер КПУ П.Симоненко – 4,0%, а лідер ВО»Свобода» О.Тягнибок – 3,2%.

 

Рейтинги потенційних кандидатів на президентських виборах, за умови участі у голосуванні Ю.Тимошенко, %

 

Серед усіх опитаних Серед тих, хто має намір прийняти участь у виборах та визначився з кандидатом

Вiктор Янукович       20.4      29.5

Вiталiй Кличко        14.8         21.6

Юлiя Тимошенко      14.6       20.8

Петро Порошенко     9.0       13.0

Петро Симоненко     4.0          5.7

Олег Тягнибок          3.2            4.7

Вiктор Медведчук     0.6          0.8

Інший Кандидат        2.8            3.8

 

Щодо політичних уподобань серед партій, то електоральні орієнтації українців розділилися наступним чином: перше місце займає Партія Регіонів та отримує 20,7% підтримки виборців. Партія «Удар» – 16,0%. ВГО «Батьківщина», на разі, посідає третю позицію – 13,9%. Партія «Солідарність» залучилась би підтримкою 6,4% виборців України. ВО «Свобода» та Комуністична партія України також мають достатньо стійку і вагому підтримку населення – 4,5% та 5,5% відповідно. Інші партії набирають менше одного відсотка підтримки виборців.

 

Слід відзначити, що близько 30% виборців заявляють, що не знають за кого будуть голосувати та чи взагалі прийдуть на виборчі дільниці в день проведення виборів до Верховної Ради України якби вони відбулись найближчим часом.

 

Респонденти в ході дослідження визначили для себе подальший зовнішньополітичний курс, яким має рухатись Україна. Так 57,6% громадян України підтримують вступ в Європейський Союз, а 42,4% готові проголосувати за вступ до Митного Союзу, якби такий референдум проводився найближчим часом.

 

Зовнішньополітичний курс України

 

Серед тих, хто має намір прийняти участь у референдумі та визначився з своїм вибором проголосував би за вступ до Європейського Союзу 42.9%, а за вступ до Митного Союзу з Росiєю, Бiлоруссю та Казахстаном 31.6%.     

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ