2014 022 009

 

Рада ФПУ закликає профспілкові організації, профспілкових лідерів усіх рівнів максимально використовувати наявні профспілкові повноваження, можливості колективно-договірного регулювання та механізми розв’язання колективно-трудових спорів для захисту законних прав та інтересів членів профспілок. На цьому наголошується у заяві Ради ФПУ «Будуємо Україну разом!».

 У заяві сказано: «Кожен член профспілки має знати і відчувати захист профспілки, в якій він бере активну участь. Кожен профспілковий лідер має нести персональну відповідальність за ефективне виконання профспілкових повноважень і бути впевненим в солідарному профспілковому захисті. Суспільство має бачити щоденні результати профспілкової діяльності для захисту людини праці та прислуховуватись до профспілкових пропозицій щодо дотримання і розширення трудових прав».

 У документі зазначається, що ФПУ виступатиме за забезпечення реальної участі громадськості у розвитку демократичного самоврядування, підготовці та  прийнятті суспільно важливих рішень як для окремої громади, так і всієї країни. Вважаємо, що необхідно надати громадськості право законодавчої ініціативи та обговорити пропозицію щодо утворення при Верховній Раді України Народної громадської палати.

 «На початку великої розбудови нової країни вкрай важливим є досягнення синергії  всього суспільства для розкриття та повного використання її  економічного потенціалу, забезпечення конкурентоздатності вітчизняних підприємств, збереження та створення нових робочих місць, - підкреслюється у заяві. - Настав час викорінити бідність у країні, і в першу чергу – серед працюючих, як  головний чинник соціальної несправедливості  та збурення й, нарешті, остаточно подолати антиконституційні явища – дискримінацію в оплаті праці та заборгованість із виплати заробітних плат».

 Федерація профспілок України, як найбільша та найрепрезентативніша неурядова організація, заявляє, що й надалі буде площадкою профспілкової солідарності трудящих сходу і заходу нашої країни, зміцнення зв’язків між людьми.  Найактивнішим чином братиме участь у розбудові соціальної і правової демократичної  держави, послідовно і цілеспрямовано домагатиметься реалізації норм міжнародного на національного законодавства, повноцінної ратифікації та реалізації конвенцій МОП та Європейської соціальної хартії, виступатиме за ефективний розвиток вітчизняного виробництва з гідними умовами праці та  безкомпромісно боротиметься з порушеннями трудових прав. ФПУ має напрацювання щодо запровадження справедливих соціально-економічних програм, які, на жаль, ігнорувалися попередньою владою. Ми готові надати їх для розгляду та долучитись до їх реалізації.

 «Переконані, - зазначається у заяві Ради ФПУ, - нову роль у позитивних змінах якості життя трудящих і членів їх сімей має відіграти переформатований соціальний діалог профспілок, бізнесу та виконавчої влади, який сприятиме конкурентному зростанню української економіки на основі гідної праці та справедливого розподілу результатів праці».

 

 

                                                        Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2014 022 008