DSCF1189 

 

Перспективи співпраці Федерації профспілок України і Регіонального представництва Фонду ім. Ф.Еберта в Україні та Білорусі обговорено сьогодні, 5 березня, під час зустрічі заступника Голови ФПУ С.М.Кондрюка з директором київського представництва Фонду Штефаном Мойзером.

На початку розмови С.Кондрюк поінформував закордонного партнера про позицію профспілок стосовно останніх подій суспільно-політичного життя та ситуацію у профспілковому русі України. Зокрема він зазначив, що ФПУ, її членські організації однозначно виступають за територіальну цілісність України і засуджують будь-які сепаратистські дії на території України.

Представник профспілок висловив занепокоєність щодо можливих негативних наслідків для української економіки та пересічних громадян внаслідок прийняття умов кредитування, які пропонує українському Уряду МВФ. Особливу увагу було приділено формуванню у ФПУ нових підходів у визначенні соціально-економічних пріоритетів в умовах демократизації усіх сфер життя українського суспільства. Було поінформовано про підготовку до проведення у квітні ц.р. засідання Ради ФПУ, на якому планується ухвалити концепцію глибинної модернізації профспілок, а також про наміри ФПУ з відродження Будинку спілок на майдані Незалежності в Києві як символу Євромайдану та площадки для ведення ефективного соціального діалогу.

Штефан Мойзер у свою чергу висловив щиру підтримку українському народові та профспілковому руху у цих складних умовах та висловив надію на те, що ініційовані Майданом демократичні перетворення в нашій державі сприятимуть подоланню корупції та позитивним змінам, зокрема у сфері праці. Ним було запропоновано широкий спектр напрямів співпраці, за якими Фонд може надати профспілкам певну допомогу. А саме, щодо визначення місця й ролі профспілок в модернізованій економіки України, у запровадженні нової інфраструктурної політики, використанні в нашій країні сучасного досвіду енергозбереження та ін. (Основні напрями роботи Представництва Фонду ім.Фрідріха Еберта на 2014рік додаються).

Під час обміну думками обговорювалося питання реформування оплати праці на принципах справедливого розподілу її результатів між бізнесом, працівниками та державою. Окрема увага була приділена необхідності розроблення профспілкових альтернатив соціальним реформам, зокрема пенсійної.

Досягнуто домовленості найближчим часом сформувати план спільних заходів щодо співробітництва між ФПУ і Регіональним представництвом Фондом ім. Ф.Еберта на найближчий період та визначити стратегічні напрямки співпраці.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

DSCF1192