Социал

 

Як забезпечити надійний і ефективний захист законних прав та інтересів людини праці? Що треба зробити для підвищення рівня соціального діалогу? Ці та інші актуальні питання обговорено 25 червня під час засідання Постійної комісії Ради ФПУ з питань соціально-економічного захисту членів профспілок.

 Вів засідання Співголова Комісії, голова Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Василь Мойсюк.

У своєму виступі заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк наголосив, що одним із важливих завдань Федерації профспілок та її членських організацій було визначення зон соціальної несправедливості, де необхідне сконцентрувати зусилля для вирішення найбільш актуальних та болючих проблем. Іншим питанням діяльності профспілок була активна праця над пропозиціями до проекту Держбюджету України на 2014 рік. Це стосувалось таких гострих питань, як оплата праці, соціально-економічний захист працюючих, вирішення проблем бюджетників та інші. Як підкреслив Сергій Кондрюк, незважаючи на складні соціально-економічні умови, пов’язані із подіями останнього часу в Україні, профспілки мають активізувати свій вплив на вирішення питань соціально-економічного захисту людини праці. Це стосується, зокрема, і пропозицій ФПУ до проекту Держбюджету України на 2015 рік, які будуть розглядати 26 червня учасники засідання Ради ФПУ. При цьому, зазначив заступник Голови ФПУ,  треба враховувати, що вже нове Міністерство соціальної політики продовжує практику попереднього у плані ігнорування вимог установлення реального розміру прожиткового рівня.

Засідання Комісії пройшло у жвавої дискусії стосовно заявлених до розгляду питань:

Особливу увагу було акцентовано на світовому досвіді встановлення мінімальної заробітної плати, виконано порівняльний аналіз її розміру в Україні та передових країнах світу.

Також було проінформовано про основні дії профспілок щодо встановлення справедливого рівня мінімальної заробітної плати, який би забезпечував гідний рівень життя працівника та членів його родини.

Варто зазначити, що члени Комісії при обговоренні питання взаємозв’язку конкурентоспроможності та продуктивності вітчизняного ринку праці дійшли висновку про наявність згубної тенденції до знищення вітчизняного виробництва, і, як наслідок, занепад економіки країни.

Інтерес учасників засідання викликала також інформація фахівців апарату ФПУ щодо дій Федерації профспілок України з удосконалення методології визначення прожиткового мінімуму та реформування податкової системи України.

У рамках роботи Комісії також було розглянуто питання внесення пропозицій ФПУ до проекту Державного бюджету України на 2015 рік. Увага членів Комісії була зосереджена на основних позиціях у сфері соціальних стандартів, гарантій та шляхів стимулювання національного виробника.

 

                                                                                          Інформаційно-аналітичний центр,

   Департамент бюджетної політики та

соціального захисту,

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання

 

Социал1

 

           Социал2