ГР1

 

Про ситуацію в профспілковому русі, актуальні питання соціально-економічного захисту законних прав та інтересів працівників, необхідність кардинальної модернізації організаційної структури та діяльності Федерації профспілок України розповів 27 червня на офіційному брифінгу у конференц-залі Інформаційної агенції УНІАН новообраний Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

Перш за все профспілковий лідер прокоментував той прикрий інцидент, що стався 26 червня під час засідання Ради ФПУ, коли невідомі намагались зірвати цей важливий для профспілкових організацій захід. Він розповів, що всі регіони нашої країни, у тому числі Донецька і Луганська області, делегували в Київ своїх представників для того, щоб обговорити питання: як оперативно і ефективно вирішувати проблеми, які найбільш турбують зараз простих людей. Серед пріоритетних питань – те, яким чином профспілки можуть допомогти людям, постраждалим у зв’язку з подіями на Сході України, як наші профспілкові об’єкти, а це туристичні бази, санаторії, можуть розмістити тимчасово тих людей, а інколи цілі родини з дітьми, які вимушені евакуюватися, виїхати зі східних регіонів.

 

«І ось коли ми обговорювали це важливе питання, конференц-зал готелю «Турист», де відбувалось засідання Ради ФПУ, почали штурмувати невідомі люди, - зазначив Григорій Осовий. – Скажу одразу: ми цю бійку не замовляли. Сподіваємось, що слідство дасть відповідь на запитання: кому це треба і хто провокує ситуацію? Ми зі свого боку мали інформацію про те, що наше засідання можуть намагатися зірвати. Тому і звернулись за допомогою до правоохоронців. Хочу сказати: ми не залишимо без наслідків цей інцидент. Спроби втручатись в життя та діяльність наймасовішої громадської організації, якою є Федерація профспілок України, суперечать нормам національного та міжнародного законодавств. І нікому – ні владі, ні політичним силам, ні будь-яким іншим громадським організаціям не дозволено втручатися у її діяльність Що стосується самих виборів Голови ФПУ, то вони пройшли легітимно, прозоро, на правової альтернативної основі. Досить сказати, що з 218 членів Ради ФПУ, присутніх на засіданні, за мою кандидатуру проголосувала абсолютна більшість (проти 3, утримався 1)».

ГР

 

 

Григорій Осовий підкреслив, що саме засідання Ради та вибори Голови ФПУ засвідчили: у Федерації профспілок, її членських організації, які об’єднують 7,5 мільйонів членів профспілок, є великий організаційний і кадровий потенціал. Про це говорять, зокрема, постанова Ради ФПУ «Про розширення участі профспілок та суб’єктів господарювання ФПУ у наданні гуманітарної допомоги постраждалим і вимушено переселеним особам зі східних областей України та АР Крим», соціальні ініціативи ПрАТ «Укрпрооздоровиця» та «Укрпрофтур».

 

Детально зупинившись на важливості соціального діалогу у питаннях підвищення рівня соціально-економічного захисту людини праці, Григорій Осовий наголосив на тому, що ФПУ та її членські організації відстоюють права та інтереси працівників на всіх рівнях – від Уряду до місцевих органів влади. Що стосується співробітництва із роботодавцями, профспілковий лідер назвав такий яскравий приклад: нещодавно було підписано Меморандум про співробітництво між Федерацією роботодавців України та Федерацією професійних спілок України щодо збереження трудового потенціалу підприємств та забезпечення їх стабільною роботою.    

 

ГР2

 

Григорій Осовий також заявив про необхідність після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом наблизити норми української соціальної політики до норм ЄС. «Нам потрібно не лише в економічній частині наблизитися до Європи, але й у соціальній, тому ми виставляємо вимогу уряду паралельно з економічними питаннями й питаннями технічного регулювання почати наближення норм соціальної політики України до норм ЄС», - підкреслив він. При цьому профспілковий лідер підтримав підписання Угоди про асоціацію з ЄС у повному обсязі. «Федерація профспілок підтримала європейський курс, і ми схвалюємо підписання Угоди про асоціацію з ЄС», - сказав Григорій Осовий.

 

Водночас, Голова ФПУ висловив занепокоєння, що дешевші європейські товари можуть витіснити українську продукцію, що призведе до закриття вітчизняних підприємств і, відповідно, викличе масові скорочення робочих місць у країні. «У частині економічного блоку Угоди у нас були певні дискусії й вони продовжуватимуться, - пояснив лідер профспілок. - Це пов'язано з тим, що відкриваючи Україну в сфері торгівлі й вільного перетікання товарів, наші працівники можуть втратити робочі місця внаслідок того, що ... дешевші товари можуть витіснити українські, а отже, це може призвести до закриття підприємств».

 

ГР3

 

Відповідаючи на запитання нашого кореспондента «Якою Ви хотіли б бачити Федерацію профспілок України і що для цього треба зробити?», Григорій Осовий зазначив: «Сильною і такою, яку би поважали, з якою би рахувались. Міцною організаційно та фінансово. Тут ми всі, на жаль, багато у чому втратили. Але я впевнений, що у нас є хороший потенціал, щоб спільними зусиллями зробити дійсно сильну, демократичну, міцну організаційно та фінансово Федерацію».

 

Лідер профспілок відповів також на чисельні запитання представників ЗМІ.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ