1366734696 179 7878090

 

Робота над проектом нового Трудового кодексу може стати реальною платформою для консолідації вітчизняного профспілкового руху.

Такої спільної думки досягнуто в ході робочої зустрічі Голови ФПУ Г.В.Осового з Головою Громадської палати України, членом Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, керівником Національної конфедерації профспілок П.М.Петриченком.

В умовах загроз і викликів, які постають у зв’язку з глобальними реформами в усіх сферах, зниженням рівня життя людей, погіршенням соціально-економічного становища працівників і наступом на права профспілок потрібно полишити розбіжності, що нас роз’єднують, та виступити єдиним фронтом на захист людини праці, - про це йшлося у розмові двох профспілкових лідерів.

Вони вважають, що нагоду для єднання профспілкам надає закон про соціальний діалог, де передбачено таке поняття як «профспілкова сторона», яка може бути сформована з представників усіх національних профспілкових профоб’єднань. На сьогодні їх зареєстровано понад півтора десятки, але допоки не всі вони пройшли процедуру репрезентації, як це передбачено законом, а тому формально не можуть мати своїх представників у складі СПО профспілок, - на сьогодні єдиного органу, що уповноважений вести соціальний діалог.

Не зважаючи на це, нерепрезентативні профспілки також мають бажання бути представлені в українському профспілковому русі та відстоювати законні права своїх членів профспілки. Такими чином, на переконання П.Петриченка, вони зможуть впливати на загальну профспілкову позицію з найбільш актуальних питань, що турбують суспільство, – цей фактор є дуже важливим для досягнення консенсусу всередині національного профспілкового руху.

Особливої актуальності цей аспект набуває саме сьогодні, коли поновлюються переговори по новому ТК, тому що нова «трудова конституція» стосується кожної без виключення профспілки і кожного працюючої людини в країні.

- Ми маємо на цій платформі об’єднатися та запропонувати нашим опонентам ту редакцію ТК, в якій максимально враховані пропозиції усіх профспілкових об’єднань, - погодились співрозмовники. - Профспілкам потрібно знайти спільне бачення трудової конституції України, спільно її обстоювати і на її захист проводити більш рішучі колективні дії, - резюмував Г.В.Осовий. - Він поінформував про те, що СПО профспілок проаналізувавши проект нового ТК, розроблений Міністерством соціальної політики, відхилив його та виступив з ініціативою провести цю роботу спільно - на тристоронній основі, щоб з одного боку врахувати позитиви чинного трудового законодавства, а також в новому ТК чітко прописати права профспілок у сфері трудового права і захисту людину праці.

Обидва лідери констатували, що в умовах, коли йде тотальний наступ на майнові права профспілкових організацій, потрібно шукати спільну платформу в питаннях захисту майна профспілок, розуміючи, що намагання одержавлення профспілкових здравниць, санаторіїв, дитячих таборів, позбавляють застрахованих осіб та членів їх сімей можливості оздоровлення та відпочинку.

Цей фактор послаблює профспілкових рух в цілому, що заважає профспілкам виконувати важливу соціальною функцію у суспільстві із захисту законних прав та інтересів громадян.

 

Довідково:

 

За інформацією Національної служби посередництва і примирення на національному рівні станом на сьогодні свідоцтво про репрезентативність отримали шість всеукраїнських об’єднань профспілок:

- Федерація профспілок України,

- Федерація профспілок транспортників України,

- Конфедерація вільних профспілок України,

- Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок,

- Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність»,

- Федерація професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України.

 

ІАЦ