sha

Шахтарі України доведені до відчаю через системне зростання заборгованості з заробітної плати, скорочення робочих місць і зростання безробіття в країні, відсутності жодних реальних кроків з боку Уряду для подолання корупції в енергетичному секторі, загрозою масового закриття шахт і відсутністю реальної програми реформування вугільної галузі, 22 квітня організовані профспілками, були вимушені вийти на масову акцію протесту.

Основні їх вимоги, сформовані напередодні з’їздом шахтарів - це погашення боргів з заробітної плати, проведення Урядом термінових заходів з врегулювання кризової ситуації у вугільній галузі, державної підтримки галузі і дотримання соціальних гарантій згідно з законом України про престижність шахтарської праці, носять неполітичний, а виключно соціально-економічний характер.

Це окремі політики і засоби масової інформації розцінили дії шахтарів як свідому політичну провокацію спрямовану проти чинної влади.

Профспілкові об’єднання України, висловлюють рішучий протест таким політичним провокаціям і вкотре заявляють, що профспілки знаходяться поза політикою, але їх обов’язок відстоювати права працівників навіть такими крайніми методами як акції протесту, якщо не працює соціальний діалог. Під стінами Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України і Міністерства енергетики представників шахтарських колективів – членів профспілок із Заходу і Сходу об’єднала солідарність щодо висунутих вимог і надія, що вони будуть почуті владою.

Протягом цілого тижня протестів шахтарі так і не отримали відповіді на життєво важливі питання. Замість цього влада намагається висунути проти профспілкових активістів політичні звинувачення.

Професійні спілки України вимагають від Глави держави, Прем’єр-міністра України організувати дієву роботу щодо вирішення проблем вугільної галузі, а не переслідувати людей праці – профспілкових активістів, які у законний спосіб вийшли виборювати свої трудові права і знайти рішення піднятих ними життєвих проблем.

Пийнято 27 квітня 2015 р. на засіданні СПО об’єднань профспілок