ВС7

 

Актуальні питання підготовки фінальної частини рекомендацій Агентства модернізації України у сфері інтеграції з ЄС, можливість реалізації перших пілотних проектів, а також участь і роль у цієї важливої справі профспілок обговорено під час зустрічі керівництва Федерації профспілок України з технічним директором одного з секторальних напрямків АМУ др. Петрою Ерлер та експертом АМУ Гернатом Престцельским, яка відбулась на їх прохання 6 серпня.

З профспілкової сторони у зустрічі взяли участь В.о. Голови ФПУ Володимир Саєнко, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, співробітники апарату Федерації.

Захід відбувся у рамках здійснення профспілками громадського контролю за реалізаціє Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тому, зрозуміло, і теми для обговорення торкались тих проблем, які зараз турбують членів профспілок, всіх працівників України.

Під час зустрічі обговорено перспективи розвитку вітчизняної економіки та ринку праці у зв'язку із вступом в силу договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Євросоюзом, що розпочнеться вже з 1 січня 2016 року. Представники профспілок проінформували експерта АМУ про соціально-економічну ситуацію в Україні та діях ФПУ, її членських організацій щодо захисту законних прав та інтересів працівників.

 

ВС4

Зокрема було презентовано позицію профспілок стосовно низки соціальних законопроектів, запропонованих з ініціативи профспілок, але так досі і не проголосованних у парламенті. Мова йшла про те, що у відсутності в країні реального соціального діалогу, всі спроби СПО об’єднань профспілок, ФПУ, її членських організацій «достукатися» до влади, так і залишились без адекватної реакції. Тому профспілки були вимушені проводити попереджувальні акції, пікетування будинків Уряду та Верховної Ради, висунувши при цьому чіткі та конкретні вимоги. Після цих акцій відбулось три зустрічі з керівництвом парламенту. У результаті було досягнуто згоди розглянути та проголосувати у сесійної залі «профспілкові» соціальні законопроекти.

 

ВС6

 

«Але у народних депутатів весь час знаходились інші «більш важливі» питання, зокрема питання змін до Конституції, виборів, тому вони так і не спромоглися обговорити та ухвалити актуальні соціальні проекти, - зазначив В.о.Голови ФПУ Володимир Саєнко. – При тому, що ми визначили з багатьох дійсно важливих законопроектів, що турбують членів профспілок, всіх працюючих тільки ці п’ять пріоритетних. Профспілкам вкрай потрібна в їх діяльності по соціально-економічному захисту працюючих міжнародна моральна підтримка, зокрема з боку Агенції модернізації України, а також методичні та практичні рекомендації. Ми готові надати будь-яку інформацію стосовно проблемних питань у соціальному діалозі, забезпеченні соціального захисту людини праці. Ми зацікавленні у спільної діяльності, співробітництві у сфері підвищення ролі профспілок в реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, приведення українського законодавства до європейських стандартів, пом’якшення впливу реформ на членів профспілок».

 

ВС2

 

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив, що в Україні зараз фактично відсутній соціальний діалог, соціальної політиці не приділяється достатньої уваги, а ЄС, міжнародна спільнота на це не реагує, приділяючи увагу лише питанням розвитку бізнесу. Одночасно, наголосив він,  80 відсотків легально працюючих українців не можуть забезпечити себе та свої сім’ї самим необхідним для життя. Легальна праця в країні не рентабельна, в той час як 70 відсотків економіки знаходиться в тіні.

Сергій Кондрюк підкреслив, що профспілки хотіли б отримати від ЄС інформацію про досвід реформування та шляху до Євросоюзу таких країн, як Польща, Угорщина, Румунія. На його думку, це допомогло б Україні та українським профспілкам врахувати помилки, вивчити досвід реформування. Заступник Голови ФПУ запропонував гостям надіслати до ФПУ свої запитання щодо питань, які їх цікавлять, та перевести зустрічі та діалог з представниками АМУ в практичну площину.

 

ВС3

 

У свою чергу Петра Ерлер проінформувала про хід роботи над фінальною частиною рекомендацій АМУ у сфері інтеграції з ЄС.  Вона зазначила, що в Євросоюзі немає достатньої інформації про те, що відбувається в Україні і що конкретно потрібно зробити. «Тому вам самим потрібно зробити реформи, - наголосила вона. – А ми зі свого боку готові допомогти. Вважаю, що профспілки можуть змусити уряд зробити певні зміни до законодавства, привести його до європейських стандартів. Реформування – це спочатку біль, а потім великі можливості».

Петра Ерлер також підкреслила, що дуже важлива у цієї сфері позиція профспілок як головного захисника інтересів працівників.

Наприкінці зустрічі обидві сторони прийшли до висновку, що подібні контакти треба продовжити і вони мають бути конструктивними та плідними.

 

Прес-центр ФПУ