фото памяти Моцак

У ці сонячні теплі вересневі дні, коли за вікнами золота осінь, мала б відзначати свій ювілей Віра Антонівна Моцак – ветеран профспілок України, яка понад 40 років своєї трудової діяльності присвятила системі профспілкової освіти. 25 вересня їй би виповнилося 80 років. Але вона пішла від нас раніше, уже майже рік її немає поруч із нами.

Віра Антонівна Моцак пройшла непростий життєвий шлях, призначений їй долею. Після комсомольської діяльності, з 1968 року працювала в системі профспілкових структур, була завідуючою відділу Харківської обласної ради профспілок, а в 1970 році рішенням президії Укпрофради призначена директором українських республіканських профкурсів. З 1972 року вона очолювала Харківську філію Вищої школи профспілкового руху ім. М. М. Шверника – понад 6,5 тис. випускників отримали дипломи про вищу освіту з її рук. З 1991 по 1995 рік - була директором Харківської філії соціально-економічного інституту Академії праці та соціальних відносин. Майже 15 років Віра Антонівна Моцак керувала факультетом підвищення кваліфікації профспілкових кадрів Харківського соціально-економічного інституту – понад 35 тис. слухачів-профактивістів пройшли перепідготовку за цей період. Багато її випускників працювали і досі працюють керівниками різних рівнів у системі профспілок, державних структурах, у багатьох галузях національного господарського комплексу України.

Віра Антонівна завжди була віддана своїй справі, дуже багато працювала. Їй були притаманні вроджена інтелігентність, могутня сила духу, здатність і бажання творити Добро. І кожному, хто зустрічався на її життєвому шляху, вона давала приклад жаги життя, невтомної роботи над собою, активної життєвої позиції.

В Харківському соціально-економічному інституті 24 вересня 2015 року відбулася «Профспілкова година» пам’яті Віри Антонівни Моцак, лінія долі якої в далекому 1970 році тісно переплелася з історією нашого інституту. Вшанувати пам'ять і поділитися спогадами про Віру Антонівну прийшли її рідні, випускники, колеги, представники Об’єднання профспілок Харківської області, обласних галузевих комітетів профспілок, первинних профспілкових організацій, викладачі інституту. Для кожного з них зустріч з Вірою Антонівною була знаковою на життєвому шляху. Молодь - студенти інституту уважно слухали розповіді про Віру Антонівну Моцак, яка своїм життям гідно створювала історію нашого профспілкового ВНЗ, історію профспілкового навчання та історію профспілок Харківщини і України.

Віра Антонівна могла б ще жити, творити, вчити… Доля розпорядилася інакше. Але все, що вона внесла в життя профспілок, в життя інституту, в життя кожного з нас, чому навчила - ми зберігаємо і дбайливо несемо в собі.

Світла пам'ять Вам, Віра Антонівна!

Олена Шпурік,

декан факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів ХСЕІ