acc-360x288

 

Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. 82% опитаних вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 у покращенні бізнес-клімату в країні.

 

Другий рік поспіль Американська торговельна палата проводить опитування серед своїх членів щодо сприйняття ними рівня корупції в Україні. Цього року в анкетуванні взяли участь 99 представників різних сфер бізнесу. Слід зазначити, що, як і у минулому році, 73% з них не вважають, що з березня 2014 року рівень корупції в країні зменшився. 88% респондентів відзначили, що безпосередньо стикалися у своїй практиці з проявами корупції (для порівняння, минулого року таку відповідь дали 91% опитаних).

 

«Аналогічне опитування ми проводили й у минулому році, що дозволяє відстежити певну динаміку. Корупція є однією з найбільших перешкод у веденні ефективного, прозорого та чесного бізнесу в Україні. Саме тому Американська торговельна палата робить усе можливе задля створення комфортного клімату та подолання цих перепон», - зазначає Андрій Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні.

 

Основними перешкодами на шляху подолання корупції, на думку членів Палати, є: відсутність політичної волі (48%), супротив державних органів до реформ (27%) та менталітет українців (17%).

 

Крім того, бізнесом було визначено ТОП-3 види корупційної діяльності, серед яких перше місце посідає хабарництво з метою прискорення рішення/отримання дозволу. Друге та третє місце, відповідно, посіли зловживання службовим положенням задля отримання незаконних переваг та запити на «відкат» з метою забезпечення виграшу у тендері.

 

Члени Палати також окреслили вплив загального сприйняття корупції на бізнес, що позначається, в першу чергу, у більш високих витратах на юридичну підтримку, аудит та дотримання процедур, а також у відмові зарубіжних партнерів у співпраці.

 

Якщо говорити про застосування антикорупційного законодавство, то більшість вважає його таким, що не відповідає міжнародним стандартам, а його застосування компетентними органами - неефективним.

 

Слід зазначити, що попри негативну картину, 51% опитуваних мають оптимістичні настрої щодо динаміки боротьби з корупцією в Україні в наступному, 2016 році.

 

«Проводячи опитування ми переслідували, в першу чергу, 3 головні мети: отримати чесні відгуки від представників бізнесу, поділитися нашими висновками з державними органами та, звичайно, побачити у динаміці зміни за період з березня 2014 року до сьогодні. На мою думку, нам вдалося їх досягти», - резюмує Ігор Світлик, Голова Робочої групи Палати з питань протидії корупції.

 

 

Довідка про Американську торгівельну палату в Україні

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найактивнішою та найвпливовішою громадською неприбутковою бізнес-асоціацією в Україні. Одним з головних завдань Палати є представництво інтересів іноземних інвесторів, які працюють в країні, а також сприяння появі нових інвесторів на цьому ринку. Палата співпрацює у питаннях торгівлі, комерції та економічних реформ не лише з українським урядом, а й з урядами інших країн, які є економічними партнерами України, з метою захисту інтересів компаній-членів Палати з більш ніж 50 країн світу.

Контакти: За додатковою інформацією звертайтесь до координатора зв’язків з громадськістю Американської торговельної палати в Україні Логвиненко Дарії, за тел. (380-44) 490-5800 або електронною адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.