IMG 6200

 

Сьогодні, 21 січня 2016 року, у ФПУ відбулась нарада з питань захисту прав студентської молоді, в якій взяв участь заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятиий.

 

З фахівцями з питань молодіжної політки членських організацій ФПУ, які мають у своєму складі значну кількість студентських профспілкових організацій, обговорено зміни, що пропонується внести до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» стосовно діяльності студентських профспілок.

Йшлося про те, що СПО об’єднань профспілок вважає зазначений законопроект неприйнятним для профспілок, про що було поінформовано Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України.

Аргументація профспілок:

- запропоновані зміни до статей 7 та 36 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» суперечать нормам частини другої статті 3 Конвенції МОП №87 про свободу асоціації та захист права на організацію, відповідно до якої «державна влада утримується від будь-якого втручання, здатного обмежити це право або перешкодити його законному здійсненню»;

- ст. 2 Конвенції МОП про свободу асоціації та захист права на організацію № 87 визначено право на створення на свій вибір організації без попереднього на те дозволу, а також право вступати в такі організації з єдиною умовою підлягання їх статутам;

- попри зазначені правила та вимог статті 36 Конституції України, у статті 7 проекту Закону встановлюється порядок виходу з профспілки та обмеження строку обрання до виборних органів первинних організацій профспілки;

- крім того, відповідно до статті 14 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. Згідно з цією ж нормою статутом профспілки визначаються умови і порядок прийняття в члени профспілок і вибуття з неї та порядок і терміни звітності виборних органів профспілки перед членами профспілки, порядок здійснення контролю за діяльністю виборних органів профспілки.

Учасники наради погодилися з тим, що прийняття зазначеного законопроекту у запропонованій редакції порушує норми міжнародного права, Конституції і законодавства України щодо автономії профспілок та їх захищеності від зовнішнього втручання, у т.ч. з боку державних органів.

Про таку позицію молоді профспілок буде додатково поінформовано народних депутатів.

 

IMG 6217

 

IMG 6212

 

 

IMG 6208

 

Прес-центр ФПУ