1360971254

 

Двадцять сім років тому, 15 лютого 1989 року, закінчилася одна із трагічних воїн другої половини ХХ століття – війна в Афганістані.  В цей день командувач 40-ю армією обмеженого контингенту Радянських військ в Афганістані генерал-лейтенант Борис Громов перетнув міст через річку Амудар'ю, повідомивши, що за ним на території Афганістану не залишилося жодного радянського солдата…

Рішення ввести радянські війська до Афганістану було ухвалено 12 грудня 1979 року. Офіційна мета введення була — запобігти загрозі іноземного військового втручання.

Військове угруповання, яке офіційна радянська пропаганда називала винятково Обмеженим контингентом радянських військ, опинилося безпосередньо втягнутим у громадянську війну, що розгоралася в Афганістані, і стало її активним учасником.

Військову операцію по введенню радянських військ в Афганістан можна розділити на два етапи. На першому етапі 27 грудня штурмом був узятий палац Дар-уль-Гаман, кабульське радіо та інші важливі об'єкти. Другий етап полягав в тому, щоб, перейшовши державний кордон і здійснивши марш за маршрутами Термез - Кабул - Газні і Кушка - Герат - Кандагар, охопити кільцем найбільш важливі адміністративні центри країни. Виконуючи це завдання, перша мотострілецька дивізія (12 тисяч чоловік) рухалася в напрямку Кушка - Кандагар, а інші сили через Термез, перевал Саланг - на Баграм і Кабул. Частина радянських військ з Кабула попрямувала в Гардес.

У бойових діях в Афганістані брали участь 150 тисяч наших співвітчизників. З них 3360 загинули, 72 пропали безвісти або потрапили в полон. Без синів залишилися 2729 українських матерів, без чоловіків - 505 вдів, без батьків - 711 дітей. Пораненими з Афганістану повернулися 8 тисяч українців, а понад 6 тисяч залишилися інвалідами. Зараз інвалідність має кожен п'ятий український «афганець».

Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року, тобто 2 238 днів. За «Афган» 72 військовослужбовців були удостоєні звання Героя Радянського Союзу, 11 з них - українці.

А за минулі після війни роки кількість померлих від ран уже перевищила число загиблих. Як виміряти це горе? За якою шкалою обчислити? Такий шкали не існує…

У складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях загинуло більш як 70 воїнів, серед яких і перший заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану, Герой України легендарний Олег Міхнюк. Пройшовши пекло Афгану, мужній десантник загинув, боронячи незалежність і цілісність Батьківщини вже сьогодні...

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.

Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах.