ПРЕЗИД

 

В сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах значно зростає роль профспілок як найбільш ефективного представника законних прав та інтересів працюючої людини, який неухильно відстоює принципи соціальної справедливості, відповідальності влади та роботодавців перед працівниками. Тому сьогодні на професійні спілки та їх актив покладають свої сподівання та очікування вирішення найактуальніших та гострих проблем мільйони членів профспілок, простих громадян України. Про це говорили учасники засідання Президії Федерації профспілок України, що відбулось 24 лютого у приміщенні Міжна­родного центру культури і мистецтв профспілок. Вів засідання Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

ПРЕЗИД10

 

Цей захід проходив рівно за місць до VІI з’їзду Федерації профспілок України, якій відбудеть­ся 24 березня 2016 року. Тому й зрозуміло, що більшість питань було пов’язано саме з проведенням профспілкового форуму та тих рішень, які будуть на ньому прийматися.

Серед основних питань, пов’язанних з майбутнім з’їздом, члени Президії розглянули та обговорили наступні питання: «Про робочі органи VII З’їзду Федерації профспілок України», «Про проект змін до Статуту Федерації профспілок України», «Про проект постанови VІІ З’їзду ФПУ «Про Звіт Ради Федерації профспілок України про роботу з квітня 2011 року – березень 2016 року» та інші.

 

ПРЕЗИД8

 

 

Учасники засідання також обговорили питання «Про внесення змін до постанови Президії ФПУ від 29.01.2016 № П–43–9 «Про питання проведення десятого засідання Ради ФПУ».

Гостру дискусію викликало обговорення питання «Про проект постанови десятого засідання Ради ФПУ «Про Відкритий лист Ради Федерації професійних спілок України до Президента України, Кабінету Міністрів України, народних депутатів України, працівників –застрахованих осіб у фондах соціального страхування». Справа у тому, що ситуація з системою державного соціального страхування склалась дійсно не тільки складна, але й, відверто кажучи, просто загрозлива. Вона не може не викликати у профспілок занепокоєння та адекватної реакції на те, що відбувається в цієї сфері.

 

ПРЕЗИД5

 

Після бурхливого обговорення цього питання Президія ФПУ вирішила схвалити постанову «Про Відкритий лист Ради Федерації професійних спілок України до Президента України, Кабінету Міністрів України, народних депутатів України, працівників –застрахованих осіб у фондах соціального страхування» та внести його на розгляд Ради Федерації професійних спілок України.

Не менш гостра дискусія розгорнулася навколо питання про підтримку акції Профспілки працівників освіти і науки України «Профспілки. Боротьба за Україну». Вона була викликана ситуацією навколо перспективи ухвалення Верховною Радою законопроекту № 3474 «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)».

 

ПРЕЗИД9

 

З цього питання виступив голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов. Він та інші виступаючі наголосили на тому, що цей законопроект містить низку положень, які обмежують діяльність студентських профспілок, а тому є неприйнятними. А окремі норми документу не тільки суперечать конвенціям МОП, ратифікованим Україною, а також вступають у протиріччя з Конституцією України і правами людини.

ПРЕЗИД1

 

Розглянувши хід реалізації ініціативи Профспілки працівників освіти і науки України щодо проведення акції «Профспілки. Боротьба за Україну» та беручи до уваги лист Директора Європейського комітету профспілок освіти Голові Верховної Ради України, з метою виконання норм чинного законодавства, недопущення звуження обсягу існуючих прав осіб, які навчаються, а також обмеження прав і гарантій діяльності профспілок, запропонованих у законопроекті «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)» №3474, Президія Федерації професійних спілок України постановила:

  1. 1.Підтримати акцію Профспілки працівників освіти і науки України «Профспілки. Боротьба за Україну» (постанова Бюро президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 08.02.2016 № Бр-22 «Про ініціативу Харківської обласної організації Профспілки щодо збору підписів студентів в рамках акції «Профспілки. Боротьба за Україну» додається).
  2. ПРЕЗИД2
  3.  
  4. 2.Звернутись до Президента України щодо недопущення порушень прав громадян щодо створення професійних спілок і членства в них для захисту своїх інтересів, які передбачені Конституцією України, Законами України, Загальною декларацією прав людини, Конвенцією МОП №87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію» та втручання державних органів у діяльність профспілок.
  5. 3.Надіслати звернення до Голови Верховної Ради України, фракцій Верховної Ради України, з якими підписано Меморандум про співпрацю щодо необхідності відхилення даного законопроекту.
  6. 4. Членським організаціям Федерації професійних спілок України:

         4.1. Провести засідання відповідних виборних профспілкових органів, на яких розглянути питання щодо законопроекту № 3474 та направити звернення до народних депутатів України з ініціативою його відхилення.

         4.2. Організувати збір підписів щодо підтримки акції «Профспілки. Боротьба за Україну» в первинних профспілкових організаціях підприємств, установ, навчальних закладів до 05.03.2016.

         4.3. Направити відповідні звернення до Міжнародних профспілкових об’єднань та організацій – партнерів з метою солідарної підтримки.

         5. Обласним та міста Києва профоб’єднанням створити координаційні центри щодо забезпечення організаційного, правового та інформаційного супроводу проведення акції.

 

ПРЕЗИД3

 

Присутні були проінформовані також про стан профспілкового руху та статистичні звіти всеукраїнських профспілок та профоб’єднань за 2015 рік, про ситуацію у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування та стан врегулювання розбіжностей по проекту Генеральної угоди.

 

ПРЕЗИД4

 

 

По всім названим питанням Президія прийняла відповідні постанови. Було також дано низку рекомендацій Президії на адресу Ради ФПУ, засідання якої відбудеться 25 лютого у столичному готелі «Турист». Початок роботи засідання Ради ФПУ о 10.00.  

 

Прес-центр ФПУ