2013 225 029

 

 

Всеукраїнське урочисте зібрання, присвячене 75-річчю встановлення звання Героя Соціалістичної Праці, відбулось 10 грудня за ініціативою Ради Організації ветеранів України та Федерації профспілок України. У ньому взяли участь Герої Соціалістичної Праці та повні кавалери ордена Трудової Слави з усіх регіонів країни, представники міністерств та відомств, громадських організацій.

 

2013 225 005

 

Як зазначив під час відкриття зібрання Голова Ради Організа­ції ветеранів України, народ­ний депутат України Петро Цибенко, в 2013 році виповнюється 75 років встановлення Указом Президії Верховної Ради СРСР від 27 грудня 1938р. найвищого ступеня трудової відзнаки – Героя Соціалістичної Праці. До речі, воно встановлено з ініціативи профспілок. Звання Героя Соціалістичної Праці в УРСР отримали 3,5 тисячі працівників. Під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років за значний внесок у Перемогу над німецько-фашистськими загарбниками 37 відомим вченим, талановитим організаторам УРСР присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. На сьогодні в Україні мешкає 702 Героїв Соціалістичної Праці та повних кавалерів ордена Трудової Слави. А взагалі в нашій країні проживає близько 1,3 млн. учасників війни – працівників тилу, які внесли значний вклад у Велику Перемогу і відбудову народного господарства.

 

Петро Цибенко підкреслив, що з метою відзначення 75-річчя від дня заснування звання Героя Соціалістичної Праці, привернення уваги органів влади, суспільства до існуючих проблем Героїв Соціалістичної Праці, учасників війни – працівників тилу, а також виховання молоді на кращих трудових традиціях 2013 рік було оголошено Роком людей Праці.

 

- Насамперед хочу сказати, що Організація ветеранів України постійно відчуває увагу і турботу з боку Федерації профспілок України, - сказав Петро Цибенко. - Ми працюємо з багатьох питань у тісній взаємодії і хотіли б спільно підготувати та провести заходи, присвячені відзначенню 75-річчя з дня встановлення самої високої трудової відзнаки - Героя Соціалістичної Праці, а також Міжнародного дня людей похилого віку і Дня ветеранів.

 

2013 225 043

 

  - На жаль, останнім часом увага до людини праці, зокрема до ветеранів та Героїв праці, турбота про них значно зменшилися, - наголосив двічі Герой Соціалістичної Праці Омелян Парубок. – Необхідно більше уваги приділяти вихованню молоді на прикладах тих, хто все життя самовіддано працював для розвитку своєї країни, працював для людей.

 

2013 225 045

 

 

- Звичайно, дуже приємно, що така зустріч відбулась, - каже Голова Ради організації Героїв ветеранів Києва Софія Вербицька. - Головне наше за­вдання, на мій погляд, - всебічний захист соціаль­них, економічних, вікових та інших інтересів ветеранів праці. Наша організація вносить свій активний внесок у суспільно-громадське життя міста. Було б дуже добре, якщо б це свято відгукнулось не тільки у наших серцях, але і в трудових колективах, у суспільстві. Рада Організації ветеранів спільно з Федерацією профспілок України роблять добру справу – вони привертають увагу державних органів, громадських організацій, молоді до людини праці, до престижності праці. Я знаю, що у ФПУ розроблена програма з підвищення престижності праці.

 

2013 225 001

 

Учасники зібрання ухвалили звернення до Президента України з пропозицією започаткувати в Україні звання «Герой праці».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ