Voiny-internatsionalisty--e1370330471200

 

Що зараз знає українське суспільство про «ОКСВА - ограниченный контингент советских войск в Афганистане»? Що знає українська молодь про воїнів-інтернаціоналістів, які виконували наказ Батьківщини в далеких гарячих точках?

Думаю далеко не кожен з перехожих на вулицях наших міст згадає чи зрозуміє значення цих визначень – ОКСВА, інтернаціоналіст. Думаю у значної частини суспільства уява про «афганців»(незалежно від географії війн) формується не із спогадів ветеранів, а з «мильних» серіалів побудованих за принципом – побільше крові, побільше сліз. Більш того, на моїй пам’яті за останні десятиріччя в більшості цих серіалів чи не кожен другий злочинець чомусь має бути саме з бувших учасників бойових дій.

Формальне відношення чиновників, неоднозначне ставлення суспільства, спотворене подання ЗМІ подій тих років не є тільки проблемою сімей загиблих воїнів та живих, але обпечених війною, українських громадян – це загальносуспільна проблема виховання Патріотизму та виховання Героїв.

Сумно вивчати досвід Франції, Німеччини, США, Великобританії чи навіть Росії щодо ставлення держави та громадськості до своїх і навіть чужих ветеранів війн. Сумно не стільки через низькі українські пільги, сумно через згадування у нас про ветеранів лише з нагоди «красивої» річниці чи, о це обов’язково, під вибори.

Всупереч такому відношенню ветерани Афганістану й інших локальних війн чесно і сумлінно працюють майже в усіх галузях економіки. Серед них є мої товариші й знайомі лікарі, будівельники, педагоги, профспілкові працівники. Головне, що їх відрізняє від оточення – це гостре несприйняття несправедливості й підлості, а також вміння любити життя й небоятись його віддати захищаючи честь, гідність, мир і свободу для рідних і своєї Батьківщини. Це не високопарні слова, це факти, що багаторічно доводяться повсякденно.

Певний внесок у підвищення статусу і захисту ветеранів війн зробила і Федерація профспілок України - розроблено і передано народним депутатам пакет законодавчих ініціатив, які, у разі прийняття ВРУ, мають де-що виправити соціальну несправедливість по відношенню до сімей загиблих воїнів та надати більш реалістичні можливості відновлення здоров’я самим учасникам бойових дій.

ФПУ запровадила на своєму сайті рубрику «25 років після афганської війни», де розповідає конкретні життєві історії бувших воїнів, повідомляє про ініціативи ФПУ на їх захист, закликає до матеріальної й моральної допомоги сім’ям загиблих, інформує про нагородження профспілкових активістів, що в свій час пройшли дорогами війни.

В усіх куточках України за рішенням Президії ФПУ в профспілкових організаціях підприємств відбудуться акції пам’яті.

Увага, повага, вчасно сказане добре слово і протягнута рука допомоги – це те що потрібне нашим співвітчизникам, які пройшли тяжкі випробування лихоліттям війни.

Водночас ті, що були Воїнами ним залишать до кінця своїх днів. Зараз «афганськім» хлопцям і дівчатам вже по 45-55 років, у них колосальний життєвий і професійний досвід, вони можуть і хочуть бути потрібні суспільству. Переконаний, що вони займуть ще більш належне місце у розбудові справедливої, заможної, мирної України!

Побратими, бажаю всім Вам наснаги і радості до життя, нових професійних і особистих здобутків та здоров’я на все це! Вашим родинам велика вдячність і уклін, що дочекались, що сприймають нас такими, що йдуть поряд з нами!!!

 

Сергій Кондрюк