zv

 

12 червня 2014 р. відбулося засідання президії Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, на якому було розглянуто питання щодо ситуації у сфері ціноутворення на енергоносії, продукти і товари першої необхідності, транспортні та житлово-комунальні послуги.

 

         Президією було прийнято рішення звернутися з цього приводу до керівників держави з листом, який надсилаємо для інформування про дії профспілок по захисту соціально-економічних інтересів трудящих і всього населення.

 

 

                                                                                           Президенту України

                                                                                        ПОРОШЕНКУ П.О.

 

                                                                                                            Прем’єр-міністру України

                                                                                  ЯЦЕНЮКУ А.П.

 

                                                                                                  Голові Верховної Ради України

                                                                                                                ТУРЧИНОВУ О.В.

 

Шановний Петре Олексійовичу!

Шановний Арсенію Петровичу!

Шановний Олександре Валентиновичу!

 

            Розуміючи, що нинішня непроста політична і соціально-економічна ситуація в Україні потребує згуртованості всього суспільства та прийняття непопулярних рішень, профспілки Дніпропетровщини в той же час занепокоєні тим, що антикризові кроки уряду не завжди супроводжуються реальними заходами соціального захисту трудящих та всього населення.

            Незважаючи на те, що здійснювані в нашій області за ініціативою голови облдержадміністрації І.В.Коломойського та за участі профспілок і об’єднань роботодавців заходи по збереженню соціальних гарантій і підвищенню доходів працівників вже дають певні позитивні результати, - ситуація в цілому залишається складною.

            Численні звернення трудящих до профспілкових органів свідчать про стурбованість людей різким зростанням вартості продуктів харчування, ліків, транспортних та інших послуг. Не додає громадянам оптимізму і значне зростання вартості енергоносіїв та житлово-комунальних послуг, що призводить до ще більшого зубожіння людей та зростання кількості звернень за субсидіями. Однак, на нашу думку, передбачені державою компенсаторні механізми для найуразливіших верств населення не зможуть захистити більшості працюючих.

          Між платою за послуги до підвищення і обов'язковою платою - з урахуванням субсидії - після підвищення залишається помітна різниця. Цю "дельту" споживачам ніколи не відшкодовували, і як правило, захищало тільки чергове підвищення соцстандартів, що зобов’язувало роботодавців збільшувати оплату праці. Але ж на цей раз для половини від загальної кількості працюючих в області, які мають зарплату на рівні від нижче мінімального розміру до 2500 грн., зростання рівня оплати праці законодавчо скасовано через «заморожену» мінімальну зарплату, тому доходи їх помітно скоротяться, бо оплата за комунальні послуги значно збільшиться. 

Крім того, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 5.04.2014 № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги», доход на рівні прожиткового мінімуму має бути у сім'ї впродовж останніх 6-ти місяців перед оформленням субсидії. Держслужбовців, яким зарплату не підвищували з 2008р., і деякі категорії бюджетників позбавили надбавок і доплат саме зараз, а значить вони зустрінуть підвищення цін з мізерними зарплатами і без права на компенсації.

Профспілки також звертають увагу керівництва держави на необґрунтованість довготривалого здійснення населенням подвійної оплати за спожитий газ за подвійну норму споживання газу - з 9,8 до 18,3 куб.м. на особу на місяць. Йдеться про ситуацію, коли газопостачальними організаціями відхиляються заяви громадян про використання ними електроводонагрівачів у разі відсутності гарячої води замість підігріву води на газовій плиті, а також про перегляд обчислення вартості послуги населенню.     

Таким чином, громадяни платять за підігрів води двічі – енергетичним компаніям (за лічильником) та газопостачальним (за подвійну норму споживання газу).

Тому ми наполягаємо на невідкладному внесенні змін до  постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 № 619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», а саме:

- скасувати неправомірну оплату подвійної норми споживання газу при відсутності централізованого гарячого водопостачання за заявами мешканців щодо встановлення ними електроводонагрівачів (бойлерів) та у відповідності до складеного акту;

- доповнити «Норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» видом споживання природного газу – «плита газова за наявності електричного водонагрівача» для норми споживання 9,8 куб. метр\людино-місяць;

- зобов’язати газопостачальні організації безкоштовно (в рахунок наступних платежів) забезпечити газовими лічильниками кожну оселю, як в енергетиці.

          Гострою продовжує залишатися проблема якості послуг, що надаються населенню. І ситуація тут навряд чи зміниться на краще через існуючі в цій сфері проблеми.

            Враховуючи необхідність поступового приведення цін на енергоносії до економічно обґрунтованого рівня, профспілки разом з тим вкотре звертають увагу на те, що галузі енергозабезпечення та житлово-комунального господарства не використовують усі можливості для покращення свого стану і поліпшення обслуговування населення (боротьба з корупцією, заходи з енергозбереження, жорсткий контроль за обліком споживання та його оплатою, зменшення втрати в мережах тощо).

            На жаль, незважаючи на неодноразові звернення профспілок, уряд не вносить ясності в питання щодо використання газу власного видобутку для потреб населення та житлово-комунального господарства. Незрозумілі також мотиви уряду щодо підвищення тарифів на електроенергію, надлишкове виробництво якої спостерігається в країні.

           Профспілки категорично не погоджуються з тим, що проблеми цих галузей уряд намагається вирішувати не за рахунок монопольних бізнес-структур, а трудящих і всього населення. Вважаємо, що надалі вартість житлово-комунальних послуг для населення не повинна підвищуватися без проведення об’єктивного аудиту ціноутворення в цій сфері. Ціни на газ та електроенергію мають бути прозорими на всьому ланцюгу: від місця видобутку та виробітку  - до оселі споживача.

Враховуючи вищевикладене, президія Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, представляючи інтереси 600 тис. найманих працівників, вважає, що влада у нинішній ситуації повинна переглянути цінову політику, систему соціального захисту населення, запровадити реформування оплати праці, посилити контроль за використанням державних коштів та ціноутворенням.

Підтримуючи наміри нового керівництва  держави по наведенню порядку в соціально-економічній сфері та демократизації всіх сторін життя, профспілки Дніпропетровщини сподіваються, що  всі найвагоміші рішення в країні прийматимуться з урахуванням позиції громадськості, і зокрема профспілок, та будуть спрямовані на поліпшення добробуту людей.

 

 

           За дорученням Президії Дніпропетровського

           обласного об’єднання профспілок,

 

 

Голова обласного

об’єднання профспілок                                                                    В.П.ДУБІЛЬ

 

 

                                    Прес-центр облпрофобєднання

(744-67-81;067-6327710)