20200302 100609

2 березня у Будинку профспілок в Києві відбулась робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з делегацією проекту Міжнародної організації праці (МОП) з вдосконалення системи оплати праці в Україні на чолі зі старшим спеціалістом МОП Маріко Оучі.

У зустрічі взяли участь заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, керівники структурних підрозділів апарату ФПУ.

Було обговорено низку заходів щодо реалізації згаданого проекту в Україні, зокрема, проведення тематичних дискусій, круглих столів за участі соціальних партнерів. Найближчий з таких заходів на тему мінімальної зарплати в Україні відбудеться у Києві 3 березня.

20200302 100727

Звертаючись до міжнародних партнерів, Г.Осовий висловив вдячність МОП за те, що у цей час вона приділяє велику увагу нашій країні та надає допомогу. За оцінкою лідера профспілок, владна команда останнім часом декларує лібералізацію трудових відносин та прагне до скасування існуючих параметрів у соціальній сфері, що були досягнуті в т.ч. завдяки співпраці з МОП. Це стосується і розміру прожиткового мінімуму, а також державних стандартів та соціальних гарантій, зокрема, мінімальної зарплати. У системі соціального страхування намітилась тенденція до її повної комерціалізації, – зазначив Голова ФПУ, тому, на його переконання, будь-яка технічна допомога з боку МОП допоможе соціальним партнерам обстоювати принципи, закладені у Конвенціях МОП, та ратифікованих Україною міжнародних нормативно-правових актах.

Дотримуватись умов Конвенцій є зобов’язанням влади, зокрема, через те, що за Конституцією Україна – є соціальною і правовою державою.

20200302 100439

Григорій Осовий підкреслив, що проблема своєчасної та у повному обсязі виплати заробітної плати є довготривалою проблемою для нашої країни. З одного боку це пов’язано з негараздами в економіці, а з іншого – з низькою відповідальністю роботодавця за невиплату зарплат. А третє – відсутністю в країні законодавства, яке б дозволяло профспілкам проводити страйки. Тому від реалізації проекту МОП ми очікуємо вирішення проблем повернення боргів по зарплаті, визначення справедливого розміру мінімальної зарплати, а також напрацювання конструктивних пропозицій, які б можна було б представити народним депутатам.

У зустрічі взяли участь представники  Національного координатора МОП в Україні Андрій Фіголь та Віталіна Вергелес, консультант Проекту МОП Франсуа Ейро.

20200302 100547

          Прес-центр ФПУ