evr soc-ec kom

 

9 березня в Брюсселі в будівлі Європейського соціально-економічного Комітету відбулося 9-е засідання Виконкому Загальноєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок (МКП-ЗЄРР), у роботі якої узяло участь 100 делегатів від 57 національних профцентрів 33 країн Європи, представники керівництва МКП, ЄКП, жіночого та молодіжного комітетів ЗЄРР, глобальних профспілок IndustriAll, IUF та PSI.  На засіданні була розглянута ціла низка питань: заслухані звітна доповідь і фінансовий звіт, з якими виступили заступник Генерального секретаря МКП Яап Вінен та Виконавчий секретар ВЕРСу Григор Градєв, а також звіти жіночого і молодіжного комітетів ВЕРСу, схвалений план його  діяльності на 2015-2016 роки. Розглянуто роль профспілок у  зміцненні соціальних аспектів та соціального діалогу в рамках транснаціональних економічних відносин в Європі, реалізації  Угоди про асоціацію, виклики, які повстали перед профспілками у зв’язку зі створенням поглибленої  та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

 

 З питання стосовно підготовки  до Генеральної асамблеї ВЕРСу виступила Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок, Генеральний секретар ВЕРСу Бернадетт Сеголь.

 

 МОП та право на страйк: стан питання та перспективи його рішення – такою була назва  доповіді Генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу, яка повідомила про підсумки тристоронньої наради з Конвенції МОП № 87 і праву на страйк, що відбулася 23-25 лютого ц.р. у Женеві напередодні триста двадцять третьої сесії Адміністративної ради МОП (12-27 березня 2015 року).

 

В обговоренні практично всіх питань порядку денного активну участь взяв Голова Федерації профспілок Григорій Осовий, який проінформував про поточну соціально-економічну ситуацію в Україні, на яку вкрай негативно впливають військові дії на її Сході, що призводить до надзвичайного тиску на економіку, а звідси до подальшого загострення проблем у сфері соціально-трудових відносин.

Григорій Осовий особливо наголосив, що в Україні постійно скорочується, немов шагренева шкіра, майданчик для ведення соціального діалогу, перш за все, через вимоги Міжнародного валютного фонду.

 

У зв'язку з військовими діями на Сході  України масово порушуються права людини і права профспілок. Тому він закликав МКП, ВЕРС включити Україну до так званого списку «країн ризику», що дозволить отримати солідарну підтримку від профспілок усього світу.

 

Голова ФПУ виступив з ідеєю проведення донорської конференції найбільших європейських національних профцентрів з метою надання конкретної допомоги профспілковому руху України.

 

Український представник поставив питання про прийом національних профцентрів Грузії, Молдови та України безпосередньо до Європейської конфедерації профспілок, враховуючи створення поглиблених та всеохоплюючих зон вільної  торгівлі між цими країнами та Європейським Союзом. Було зазначено, що до складу ЄКП входять не тільки країни - члени та кандидати в члени ЄС, а також такі країни, як Норвегія і Швейцарія, у яких з ЄС існують аналогічні зони торгівлі.

 

Під час обговорення вищезазначеної  доповіді Генерального секретаря МКП Шаран Барроу Григорій Осовий проінформував про позицію роботодавців та уряду з приводу права на страйк, а також зазначив, що законодавством України передбачений надмірно складний механізм  застосування цього права, вказавши на низку обмежень цього права, що ускладнює его реалізацію працівниками.

 

У день засідання відбулася низка зустрічей Голови ФПУ з керівництвом МКП, зокрема заступником Генерального секретаря МКП Яаапом Віненом, Генеральним секретарем ЄКП Бернадет Сеголь, зокрема, Григорій Осовий привітав її з Днем 8-го березня. Відбулися також зустрічі з колегами національних профцентрів Азербайджану, Грузії, Франції, представниками федерацій глобальних профспілок, членськими організаціями яких є членські організації ФПУ.

 

Керівництво МКП, ЄКП, ВЕРСу запевнило Голову ФПУ, що Україна завжди буде в центрі уваги цих організацій і вони пильно стежитимуть за  виконанням зобов'язань, узятих на себе українським урядом, а також за імплементацією та дотриманням Україною стандартів ЄС.

 

У роботі Виконкому також взяв участь керівник департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ Василь Шилов.

 

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ