EESC logo.svg

 

Голова ФПУ Григорій Осовий, його заступник Сергій Кондрюк 26 червня провели робочу зустріч з президентом Групи роботодавців Європейського соціально-економічного комітету Яцеком Кравчиком і співробітником Представництва ЄС в Україні Сергієм Полюком.

 

Розпочинаючи розмову Голова ФПУ Григорій Осовий акцентував на тому, що Федерація профспілок України – найбільша громадська організація країни, яка в умовах економічного занепаду не може лишаться осторонь проблем більшості громадян, які потребують соціального захисту. Останнім часом профспілки проводять акції пікетування Уряду і ВР з метою привернути увагу чиновників на необхідність індексації зарплат і пенсій, зниження тарифів на комунальні послуги та відновлення за рахунок коштів соціального страхування фінансування літнього оздоровлення дітей і санаторного лікування працівників.

Лідер українських профспілок окреслив низку проблем, які наразі потребують негайного вирішення за участю профспілок, а саме: боротьба з безробіттям, повернення зарплатних боргів, відродження економіки та ін. ФПУ проводить системну роботу з народними депутатами для внесення змін до чинного законодавства задля підвищення добробуту громадян.

 

Яцек Кравчик подякував за зустріч та зазначив, що Європейський соціально-економічний комітет, який він представляє, працює над покращенням стосунків України з Євросоюзом, зокрема в плані розвитку тристороннього соціального діалогу між роботодавцями, профспілками і Урядом. Угода про асоціацію між Україною та ЄС підписана і відтепер потрібно обмінюватись взаємним досвідом для подальшої інтеграції. Ми хотіли би грати роль посла України в ЄС в контексті співпраці між організаціями роботодавців та профспілками, щоб в ЄС знали більше про Україну, - наголосив він.

 

Відповідаючи на запитання гостей стосовно оцінки ходу виконання Угоди про асоціацію, Г.Осовий зазначив, що у рамках української платформи громадянського суспільства, що створена для інтеграції України до ЄС, та до якої увійшли профспілки, потрібно підготувати дві тематичні доповіді на тему енергетичної незалежності та верховенства права і боротьби з корупцією в Україні, також важливо проводити моніторинг виконання умов Угоди.

 

Сергій Кондрюк закцентував на тому, що вступ до ЄС передбачає запровадження в нашій країні базових цінностей, зокрема, права на недоторканість приватної власності, якою, зокрема, є заробітна плата працівника, На жаль, останнім часом і держава і власники бізнесу дозволяють привласнювати собі зароблене працівником, що є не справедливим і з моральної і з правової сторін. На сьогодні в нашій країні ми маємо 1млрд. 200 млн. тис. грн. невиплаченої зарплати – це гроші, вкрадені у працівників. Тому, говорячи про європейські цінності, потрібно врегулювати це питання.

Другий акцент – необхідність підвищення зарплати. Праця має бути рентабельною, - це логічно, а у нас на сьогодні – мінімальна зарплата у два з половиною рази менша, ніж межа бідності. Тобто людина працює собі у збиток. Нам потрібно знати досвід: як країни ЄС додали ці та подібні проблеми і яким чином можливо активізувати діалог між соціальними партнерами.

 

У відповідь на це Я.Кравчик наголосив, що ЄС – це соціально орієнтована економіка, чим вона принципово відрізняється від США. Питання безпеки праці, гідної її оплати, збереження здоров’я працівників в ЄС роботодавці ставлять на пріоритетні місця. Такі ж саме правила якомога швидше потрібно розпочати застосовувати в Україні – наголосив він.

Якщо існують факти, коли порушується трудове законодавство, звичайно ні профспілки, ні роботодавці не можуть закривати на це очі і ніяк не реагувати. Найуспішніші економіки в світі є ті, що базуються на щирому соціальному діалозі: Німеччина, Австрія, Іспанія, Франція – у всіх цих країнах існує тривалий і постійний соціальний діалог і нікому не приходить до розуму його припинити. Нам важливо забезпечити, щоб ваш голос щодо захисту конституційних прав українців на працю і гідну її оплату, на гідне життя був почутим в світі.

Важливо, щоб ми продовжили наше співпрацю! - сказав Я.Кравчик.

 

На завершення Г.Осовий подякував гостям за підтримку профспілок та висловив сподівання на продовження взаємодії, зокрема, в рамках підтримки та налагодження конструктивної співпраці профспілок з представниками транснаціональних компаній, які діють в Україні, в напрямку ефективного захисту працівників, які працюють на підприємствах ТНК.

 

Прес-центр ФПУ