vr2

 

 

16 вересня відбулась історична подія. Верховна Рада України ратифікувала Угоду про асоціацію з ЄС, засвідчив таким чином прихильність українців євроінтеграційним процесам та європейським цінностям. Водночас виник скандал, викликаний законопроектом «Про реформування системи загальнообовязкового державного соціального страхування та оплати праці», який було подано Урядом, і який зовсім не відповідає ні європейським цінностям, ні принципу соціальної справедливості. На прохання сторін соціального діалогу це питання було розглянуто 16 вересня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці.

 

«Під час засідання гостру критичну оцінку отримала законодавча ініціатива Уряду, яка фактично руйнує систему загальнообов’язкового державного соціального страхування, створену за роки незалежності  за кращими  зразками європейської практики, яка базується на принципах демократії, самоврядності, соціальному діалозі з урахуванням інтересів всіх його сторін, - наголосив, коментуючи цю подію Голова ФПУ Григорій Осовий.

 Ця система продемонструвала свою життєздатність, стійкість, корисність та гарантії надання якісних послуг застрахованим особам навіть в важкі часи фінансово-економічної кризи. Отже, було здійснено фактичний замах на ці важливі соціальні завоювання. Перш за все, мова йде про спробу усунення профспілок та роботодавців як представників застрахованих осіб від управління внесками, які саме вони й сплачують в соціальні страхові фонди і забезпечення їх виплат, а також ліквідацію фондів як самоврядних організацій і одержавлення управління та розпорядження страховими коштами, маючи на меті створення окремого органу виконавчої влади.

Григорій Осовий попереджає: «якщо такий законопроект буде прийнято, то трудящим доведеться забути про санаторне-курортне  лікування, яке зараз забезпечується за пільговою ціною, буде також зупинено фінансування і робота профілакторієв, дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Що вдарить по студентським колективам.

«Враховуючи рішучу консолідовану позицію профспілок і роботодавців та можливі негативні соціальні наслідки для суспільства, Комітет ВР одноголосно вирішив запропонувати Верховної Раді відхилити антисоціальний законопроект Уряду, - сказав Голова ФПУ.

 Слід зазначити, що у рамках НТСЕР вже давно ведеться робота по вдосконаленню системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, напрацьовані змістовні пропозиції щодо підвищення рівня гарантій застрахованим особам, ефективності діяльності виконавчих органів фондів, оптимізації витрат щодо їхньої діяльності. Але, на жаль, ці пропозиції та напрацювання були Урядом проігноровані.

«Чи стримає натиск Уряду з цього питання Верховна Рада України, багато у чому залежить від позиції кожного трудового колективу, кожного працівника, організаторів дитячого оздоровлення, батьківських комітетів і інших самоврядних громадських організацій, - підкреслив Григорій Осовий. - Вкрай важливо, щоб український парламент зараз почув голос кожного з нас через звернення, телеграми, листи.  Профспілкові активісти, громадські організації не мають права бути байдужими і мовчати. Майдан засвідчив, що сила громадськості спроможна подолати соціальну несправедливість та бюрократію».

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ