ПОХ

 

15 жовтня делегація повноважних представників профспілок, склад якої було затверджено під час Всеукраїнської попереджувальної акції профспілок, вручила у Верховної Раді України звернення учасників акції до вищого законодавчого органу держави.

 

Прокоментувати цю подію ми попросили керівника делегації заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка.

- Профспілкову делегацію в Верховної Раді України прийняли Голова парламентського Комітету з питань соціальної плітки та праці Петро Степанович Цибенко і заступник керівника апарату ВР Володимир Борисович Яловий, - зазначив Сергій Михайлович. - Ми акцентували на тому, що профспілки проводять мирну акцію в рамках, визначених Конституцією і законами України прав профспілок щодо публічного донесення своєї позиції у відстоюванні соціально-трудових прав трудящих. Наша делегація проінформувала представників Верховної Ради, що головними вимогами профспілок є те, що прямо і чітко записано в Конституції і в Кодексі законів про працю. Власне, це стосується права на вчасне і повне отримання заробітної плати. Мова йде про те, щоб сама заробітна плата була такою, щоб працююча людина не залишалась бідною, щоб діти працівника не були голодними, а працівник був в змозі платити за житлово-комунальні послуги, купляти одяг, їжу, які необхідні для життя.

Ми також акцентували, що наші намагання врегулювати пропозиції профспілок шляхом соціального діалогу не мали розвитку з вини саме керівників Уряду і Верховної Ради. Бо наші звернення до них щодо проведення консультативних зустрічей з представниками профспілок, на яких би ми могли розповісти про основні проблеми в соціально-трудовій сфері, були фактично відхилині. Враховуючі відзначене, всі профспілки України   згортувались і провели 7 жовтня Всеукраїнський профспілковий форум, на якій запросили керівників держави. На жаль, жоден з них не знайшов можливості прибути на зустріч з делегатами зі всіх куточків України. Тому на форумі було прийнято низку вимог, які ми направили до відповідних інституцій і попередили: якщо не буде адекватного реагування, 15 жовтня ми проведемо попереджувальну профспілкову акцію. Що власно і відбулось.

Вимоги і пропозиції профспілок було схвалено учасниками акції. Ми проінформували керівників парламенту про те, що, за оцінками журналістів, в акції взяло участь понад 5 тисяч мітингувальників. Ми підкреслили, що вони прибули майже зі всіх регіонів країни, що вони представляли десятки галузей. Це були шахтарі, залізничники, медики, освітяни, атомники, комунальники, працівники культури. Кожен з них прийшли зі своїми лозунгами та вимогами. Але всі вони зводилися до того, що порушення Урядом базових принципів відкритості, гласності, діалогу з суспільством власне приводять до нарощування протестних акцій. Головної їх причиною є також те, що на легальну працю кладеться весь тягар фінансово-економічних труднощів, в той час як олігархат залишається «недоторканною святою коровою», переважна більшість тіньової економіки так і залишається у тіні, не приймаючи участь у розв’язанні соціально-економічних та військових проблем.

Кожен з учасників профспілкової делегації проінформував про конкретні проблеми. Зокрема Голова Профспілки працівників державних установ Тетяна Нікітіна акцентувала, що дискримінаційні заяви вищих керівників держави про звільнення 70 відсотків державних службовців не з причин їх нефахового відношення чи через здійснення корупційних дій, а лише за те, що вони працювали у системі державних органів без будь-яких гарантій їх працевлаштування, без будь-яких пояснень. Це є ущемлення конституційних прав і дискримінація за певними ознаками, що, безперечно, матиме великий резонанс і числень судові позови щодо незаконності таких звільнень.

Голова профкому ПАТ «Кременчуцький колісний завод» Світлана Усенко зазначила, що на сьогодні виробники вимушені працювати просто в критичних умовах – у відсутності кредитних ресурсів, ринків збуту через події на Сході країни, утиск з боку державних переверяючих органів – приводить до того, що підприємство, яке надавало колосальні податки місцевому і державному бюджетам, Пенсійному фонду, вимушено працювати все більш і більш не стабільно.

Голова Київської обласної організації Профспілки працівників культури України Ніна Глушаниця розповіла про біди працівників культури, особливо в сільський місцевості. Бібліотекарі, завідуючі клубами вимушені працювати на пів, а то й на чверть ставки, тобто на 200-300 гривень на місяць. У той час як всі проблеми, всі потрясіння в Україні в решті решт пов’язані з вкрай низькими рівнями культури і духовності в країні.

Петро Цибенко заявив, що він повністю розділяє, більш того пропагандує профспілкові ідеї та пропозиції, що Комітет неодноразово розглядав проекти, які вносились профспілками. Він пообіцяв обов’язково все, що було сказано під час цей зустрічі, донесе до керівництва парламенту «в разі такої можливості».

На це я жорстко зазначив: тут не може бути «в разі можливості», якщо делегацію профспілок було прийнято у парламенту, необхідне довести позицію профспілок до його керівництво. Якщо протягом семі днів ми не отримаємо розгорнуту відповідь від нього особисто і якщо протягом семі днів не буде проведена зустріч Голови Верховної Ради Олександра Турчинова з лідерами профспілок, це означатиме, що профспілки донесуть до 10 млн. членів профспілок про таке ставлення до найбільшій представницької організації. Якщо така зустріч відбудеться, ми так саме чесно донесемо її підсумки до людей.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ   

 

ПОХ1

 

ПОХ2    

 

ПОХ3