112  04910 1626858474192603 4016217227731763465 n

 

Нещодавно, всупереч українському законодавству, на базі Донецького обкому Профспілки працівників культури України, який знаходиться на підконтрольній терористичному угрупуванню території, було створено Профспілку працівників культури ДНР. В зв’язку з цим, Президією ЦК профспілки працівників культури України прийнято рішення щодо вжиття термінових організаційних заходів з відновлення діяльності та створення вищого керівного органу Донецької територіальної організації Профспілки працівників культури України на підконтрольній українській владі території.

Тому 30 червня поточного року у місті Краматорську, в залі засідань Донецької облдержадміністрації, за участю Голови Профспілки працівників культури України Перелигіної Л.Ф., заступника голови Профспілки Гайдук Г.М., головного бухгалтера Профспілки Романенко І.Б., члена Ради ФПУ, голови Дніпропетровської обласної організації Профспілки Ялового А.В. за підтримки Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації, відбулася виборна конференція Донецької обласної організації Профспілки працівників культури України.

В роботі конференції приймали участь начальник Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Певна А.В., керівник Служби посередництва і примирення у Донецькій області Химчак А.Б., фахівці Управління культури і туризму Донецької ОДА.

Профспілкова конференція не залишилася поза увагою Донецької обласної державної адміністрації. В ході заходу учасники мали змогу поспілкуватися з заступником голови Донецької ОДА, керівником обласної військово-цивільної адміністрації Сливкою М.І., який висловив схвальне ставлення керівництва області до відновлення діяльності обкому Профспілки. Сливка М.І. з приємністю відзначив, що Профспілка працівників культури України завжди була на передовій українського профспілкового руху і тепер, у непростий для Донеччини час, першою відроджує діяльність обласної організації Профспілки.

Із вступним словом до присутніх звернулася начальник Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Певна А.В., яка наголосила на необхідності відродження діяльності обласної організації задля захисту конституційних прав працівників в цей складний для області час.

В ході конференції з доповіддю про роботу Профспілки працівників культури України за період після VI з`їзду Профспілки виступила голова Профспілки Перелигіна Л.Ф. В своєму виступі голова Профспілки відзначила, що звітний період для працівників нашої галузі, в порівнянні з іншими, мав найбільш позитивні результати, адже були підвищені соціальні стандарти для працівників культури. На жаль, сьогодні наша профспілкова боротьба направлена не на підвищення, а на збереження досягнутого. Крім того, Перелигіна Л.Ф. зупинилася на основних викликах, що стоять перед галуззю культури в умовах децентралізації, а також завданнях профспілкових організацій усіх рівнів щодо недопущення  тотальної оптимізації та знищення закладів культури, перш за все, в сільській місцевості, які відіграють роль єдиних, на сьогодні, культурних осередків, і набувають актуальної значущості особливо у прифронтовій зоні.

Значну частину доповіді було приділено діям ФПУ стосовно колективного трудового спору між СПО об’єднань профспілок і Кабінетом Міністрів України та необхідності проведення акцій протесту на підтримку прийняття Верховною Радою України соціально значущих законів.

З інформацією також виступили керівник Служби посередництва і примирення у Донецькій області Химчак А.Б., член Ради ФПУ, голова Дніпропетровської обласної організації Профспілки Яловий А.В.

Для відновлення діяльності обласної організації Профспілки було обрано новий склад обкому Профспілки, Ревізійну та Мандатну комісії. Головою Донецької обласної організації Профспілки одноголосно обрано Яковенко Інну Юріївну. Членами ЦК профспілки обрано Яковенко І. Ю.; Певну А.В.

Подальші спільні дії щодо захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів працівників культури у Донецькій області було обговорено по закінченню роботи виборної конференції в рамках соціального партнерства на зустрічі голови Профспілки працівників культури України Перелигіної Л.Ф. з заступником голови Донецької ОДА, керівником обласної військово-цивільної адміністрації Сливкою М.І. В ході обговорення Сливка М.І. висловив підтримку новому складу обкому Профспілки та побажання щодо посилення ролі профспілкового руху в Донецькій області, адже люди повинні відчувати себе захищеними та мати змогу у будь-яку хвилину звернутися за допомогою до профспілок, як наймасовішої громадської організації, що виконує не тільки представницьку, а й захисну функцію людини праці.

 

Профспілка працівників культури України

 

11141759 1626858307525953 3468863091005453997 n

 

10414846 1626858554192595 4835211230782295047 n