20131204529f437b0a6fa

Коментар Голови ФПУ Григорія Осового:

- Серед основний завдань профспілок, які визначені чинним законодавством, – це представництво і захист інтересів як найманих працівників так і застрахованих осіб у системі соціального страхування.

Система соціального страхування в Україні є вагомим доповненням до державної системи соціального захисту населення і орієнтована на найманих працівників, тобто та людина, яка працює, вона підпадає під систему соціального страхування на випадок безробіття, тимчасової непрацездатності, втрати здоров’я внаслідок нещасного випадку на виробництві, пенсійного страхування тощо.

Обстоювати інтереси таких працівників доручено професійним спілкам, тому рішення, які було прийнято з ініціативи КМУ Верховною Радою 28 грудня 2014 року про реформування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, викликали чимало запитань, обурення та суспільний резонанс, насамперед, у зв’язку із тим, що цим законодавчим актом фактично ліквідується система санаторно-курортного лікування, дитячого оздоровлення, лікування у санаторіях студентів та представників виробничих трудових колективів, а також скасовується часткове фінансування за рахунок коштів соціальних фондів діяльності ДЮСШ і новорічних подарунків для дітей.

На всіх попередніх етапах дискусії щодо реформування системи соціального страхування, профспілки були готові до обговорення і вносили свої пропозиції спільно із СПО роботодавців, оскільки платниками соціального внеску на сьогодні є роботодавець, який сплачує за найманого працівника. Уряд мав би дослухатись до думки профспілок, які представляють найманих осіб, на жаль цього не відбулося, тому прийняті рішення носять дискримінаційний характер.

Профспілки з цим не погодилися і ми будемо ініціювати внесення змін до згаданого закону, щоб відновити право працівників на санаторно-курортне лікування, принаймні на дитяче оздоровлення.

Нагадую, що цим правом користувалися всі без виключення категорії працівників в Україні, єдина умова для цього - бути застрахованою особою, а також наявність у людини медичних показників, які свідчать про необхідність лікування.

Задовольняли відповідні прохання працівників комісії соціального страхування на підприємствах, до яких входили представники роботодавців і профспілок. Наразі вся ця система руйнується, знищується матеріальна база надання санаторно-курортних послуг, а це кілька сотень санаторно-курортних закладів України. Трудові колективи зараз у відчаї, тому що ніяких загроз щодо скасування системи лікування попередньо не існувало, через це люди виявилися не підготовленими до такого розвитку подій. Тепер, за даними експертів, до 16-ти тисяч працівників цієї сфери залишаться без роботи.

Хочу особливо наголосити на тому, що санаторно-курортна галузь завжди працювала легально, давала тисячам фахівців роботу, до бюджету перераховувалися податки, тільки минулого року загальна сума податків становить майже 500 млн. грн.

Хто ж виграє від такого реформування?

- Застраховані особи втрачають право на лікування.

- Трудові колективи втрачають робочі місця.

- Держава втрачає податки.

Люди гостро ставлять ці питання перед профспілками і ми порушили його і перед Президентом України Порошенком П.О., і перед Урядом і ВР, нами готуються відповідні звернення до народних депутатів України. На мій погляд, поки що є шанс змінити ситуацію, тому що ВР було прийнято рішення про те, що Кабінетом міністрів до 15 лютого ц.р. мають бути подані пропозиції про внесення змін до прийнятого закону про Державний бюджет на 2015 рік, а також до низки інших законів.

Наша позиція абсолютно чітка і зрозуміла: відновити санаторно-курортне лікування і дитяче оздоровлення.

Те, що стосується фінансування діяльності ДЮСШ, зрозуміло, що відтепер цим має опікуватись держава, реалізуючи відповідні бюджетні програми, які визначаються Міністерством молоді і спорту України. Але ми повинні бути впевнені, що видатки на діяльність дитячих спортивних закладів дійсно передбачені у бюджеті: і ті 9 тис. тренерів, що працюють з дітьми, і понад 160 тис. дітей, якими вони опікуються, не опиняться образно кажучи на вулиці. Якщо Уряд підтвердить, що Мінмолоді перебирає на себе цю функцію і забезпечить діяльність ДЮСШ, профспілки з цим погодяться.

Також дуже багато звернень надходить від студентських колективів, тому що свого часу було прийняте рішення про те, що харчування, медичні послуги у студентських санаторіях-профілакторіях фінансуються за рахунок коштів соціального страхування, тому прийняті останні зміни до закону стали також неочікуваними і для студентських закладів.

Студентство і навчальні заклади буквально закидали ФПУ зверненнями про те, що для них скасування існуючої системи фінансування це - катастрофа. Ми також маємо поставити перед Урядом питання, чи передбачено у бюджетному фінансуванні Міносвіти кошти на утримання студентських санаторіїв-профілакторіїв.

Насправді, зміна суб’єкта фінансування не має значення, але якщо це питання не вирішено і раптом система оздоровлення студентів опиниться на грані знищення, то цю помилку також потрібно виправити.

А чому це робиться Урядом?

Одним з мотивів урядовців стосовно ліквідації оздоровчих закладів є зменшення коштів внаслідок запровадження нової системи збирання єдиного соціального внеску: тобто, держава робить крок на зустріч бізнесу, скорочуючи розмір соціального внеску майже вдвічі, і в той же час полишає трудящих соціальних послуг.

Тоді ми вимушені запитати: що для держави є важливішим: чи допомога людині праці, чи бізнесу? Вважаємо, що у вирішенні цього питання також потрібно віднайти компромісні підходи.

І ще потрібно зазначити: завдаючи такого руйнівного удару по санаторно-курортному комплексу, більша частина об’єктів якого знаходиться в управлінні або у власності профспілок, держава тим самим опосередковано наносить удар по профспілкам, по їх матеріальній базі.

Можливо, дійсно, хтось має за мету збанкротувати профспілкові санаторії і розпродати їх за безцінь.

Це - не припустимо! Нажаль, вже існують приклади подібних дій, зокрема, на одному з останніх засідань Уряду 21 січня ц.р. профспілковий санаторій «Лермонтовський», що в Одесі, був раптом за рішенням Уряду переданий до відомчого підпорядкування Міністерству юстиції України.

У пояснювальній записці до цього ормативного акту зазначалося, що робиться це з метою створення умов для реабілітаційного лікування та оздоровлення працівників системи органів юстиції, Державної пенітенціарной  служби, Державної архівної служби тощо.

Однак, потрібно зазначити, що відтепер цей санаторій буде працювати виключно за бюджетні кошти, що лягає додатковим тягарем на платників податків.

У зв’язку з цим ФПУ вже висунула свій протест.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ