picturepicture13833 40002

Заяву про вчинення кримінального правопорушення направив в Генеральну прокуратуру України Голова Правління Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота. Що спонукало його зробити цій рішучий крок? Чому, на його думку, саме ГПУ має зайнятися цією справою? З цими запитаннями ми звернулись до самого Миколи Суботи.

- Справа у тому, що 30 січня 2015 року на територію ДП «Клінічний санаторій «Лермонтовський» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» прибули кілька осіб, які представились співробітниками Міністерства юстиції України та Державного підприємства «Санаторій «Лермонтовський», та повідомили, що прибули на підприємство з метою проведення інвентаризації основних засобів та інших необоротних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, коштів у розрахунках та інших статей балансу станом на 29 січня 2015 року. Крім того, вони повідомили, що входять до інвентаризаційної комісії Міністерства юстиції України, створеної на виконання Наказу №28/7 від 28 січня 2015 року для проведення інвентаризації санаторію.

Після отримання цієї інформації, адміністрація санаторію запропонувала учасникам комісії надати документи, що свідчать про правомірність їх дій та вимог, на що співробітниками Міністерства юстиції України було надано Наказ № 28/7 від 28.01.2015 р., яким передбачено проведення інвентаризації основних засобів та інших необоротних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, коштів у розрахунках та інших статей балансу державного підприємства «Санаторій «Лермонтовський».

- Так, може, вони мали на це право?

- Ніякого. Тому що цей санаторій – це приватна власність. Станом на сьогоднішній день, майно санаторію «Лермонтовський» знаходиться у фактичному володінні ДП «Клінічний санаторій «Лермонтовський» ПрАТ «Укрпрофоздо­ровниця». Підприємство здійснює діяльність санаторно-курортного закладу, має працівників, платить податки та інші обов'язкові платежі, передбачені чинним законодавством України.

- А як санаторій став власністю «Укрпрофоздоровниці»?

- Тут треба зазначити, що при створенні АТ «Укрпрофоздоровниця» (з 2011 року - «ПрАТ «Укрпрофоздоровни­ця») його засновники внесли до статутного капіталу Товариства разом з іншим майном і майно курортного комплексу санаторію «Лермонтовський». В подальшому Товариство передало майно санаторію «Лермонтовський» у користува­ння своєму дочірньому підприємству - ДП «Клінічний санаторій «Лермонтовський» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». У зв'язку з тим, що по пров. Лермонтовський, 2 в місті Одесі знаходиться лише майно Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», а не Державного підприємства «Санаторій «Лермонтовський», було відмовлено у допуску інвентаризаційної комісії Міністерства юстиції України до проведення інвентаризації та запропоновано звернутись з відповідними вимогами за місцезнаходженням майна Державного підприємства «Санаторій «Лермонтовський». Про відмову до допуску інвентаризаційної комісії Міністерства юстиції України до проведення інвентаризації було складено відповідний Акт.

- І що було далі?

- Незважаючи на вищевикладене, без жодних правових підстав, без жодних правовстановлюючих документів, інвентаризаційна комісія Міністерства юстиції України продовжила свою протиправну поведінку, при цьому погрожуючи негативними наслідками всім співробітникам санаторію. Лише після того, як до санаторію було запрошено журналістів для освітлення завідомо неправомірних дій органу державної влади та державного підприємства, інвентаризаційна комісія Міністерства юстиції України та працівники державного підприємства «Санаторій «Лермонтовський» залишили територію. І це справедливо, тому що на сьогоднішній день, нормативних документів, судових рішень які б зобов'язували позивача передати вказане майно на користь інших осіб немає.

Більш того, ухвалою Приморського районного суду міста Одеси від 10 грудня 2014 року у справі № 522/23682/14-ц за позовною заявою Павленко Василя Павловича до Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» Закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця» про визнання права власності, задоволено клопотання Павленко В. П. про забезпечення позову та накладено арешт та заборонено відчуження або обтяження будь-яким способом та будь-яким іншим особам нерухомого майна Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» Закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця». Таким чином, 23 грудня 2014 року було зареєстровано обтяження за №8737205, яким було накладено арешт та заборону вчиняти будь-які заходи щодо відчуження та проведення інвентаризації майна санаторію «Лермонтовський».

- Все здавалось би ясно. Так у чому тоді справа?

- В порушення чинного законодавства та з грубим ігноруванням заборони, накладеної ухвалою Приморського районного суду м. Одеси, з реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстрів до 2013 року щодо об'єкта нерухомого майна санаторію «Лермонтовський», що міститься у відкритому доступі інтернет, нам стало відомо про внесення державним реєстратором Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Одеської області Бабіч Альоною Володимирівною запису про право власності на нежитлові будівлі майнового комплексу, розміщеного за адресою: м. Одеса, пров. Лермонтовський, 2. Згідно запису про право власності за державою в особі Міністерства юстиції України було зареєстровано право власності на те майно, що фактично знаходиться у користуванні санаторію та у власності ПрАТ «Укрпрофоздоровниця»,

Тому ми, звичайно, вважаємо неправомірними дії державного реєстратора стосовно фактичного вилучення у санаторію належного йому майна, шляхом внесення до реєстру речових прав на нерухоме майно без жодних правових підстав запису про реєстрацію права власності на майно санаторію «Лермонтовський» за державою в особі Міністерства юстиції України. Тому що, незважаючи на вимоги ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», наявність обтяження майна санаторію «Лермонтовський», було допущено порушення чинного законодавства України.

Ми вважаємо також, що, використовуючи своє службове становище в інтересах Міністерства юстиції України, в порушення вимог Ухвали Приморського районного суду міста Одеси від 10 грудня 2014 року державним реєстратором Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції Одеської області А.Бабіч було протиправно проведено державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на правах господарського та оперативного відання ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», за Міністерством юстиції України, а безпосередньо Державним реєстратором реєстраційної служби України А.Сидорчуком Андрієм Вікторовичем допущено прийняття протиправного та незаконного рішення.

- Які ваші вимоги до ГПУ у зв’язку з цією справою?

- Враховуючи викладене, з метою припинення спроб протиправного заволодіння майном санаторію та лікувального комплексу санаторію, відповідно до ст.ст. 364, 366 КК України, керуючись ст.ст. 55, 56, 214 КПК України, Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» просить генеральну прокуратуру прийняти заяву про кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, невідкладно розпочати досудове розслідування, у формі попереднього слідства, з підстави вчинення правопорушень, що мають ознаки складу злочину, передбаченого ст. ст. 364, 366 КК України, повідомити заявників письмово, у встановленому законом порядку і строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ