Prysiazhny

 

Російська військова агресія на сході України спричинила тривалий спад вітчизняного виробництва, зниження економічної активності населення, скорочення робочих місць, стрімке зростання цін на життєво необхідні товари і послуги.

          На жаль, замість пошуку економічних джерел наповнення бюджету, боротьби з корупцією, ліквідації тіньової економіки, перекриття каналів виведення капіталів за кордон, Верховна Рада та Кабінет Міністрів України вдалися до примітивної, але жорсткої політики економії за рахунок пересічних громадян. Зокрема, заморожено розміри мінімальної заробітної плати і пенсії, позбавлено права застрахованих осіб та їх дітей на санаторно-курортне лікування, відпочинок і оздоровлення за рахунок страхових внесків, збільшено податкове навантаження на працівників з низькими і середніми доходами, запроваджено податок на пенсії працюючих пенсіонерів тощо.

         Підтримуючи європейський шлях розвитку своєї держави, українці готові іти на жертви заради цієї мети, і розуміють необхідність непопулярних рішень влади.

          Але навіть непопулярні кроки повинні бути економічно обґрунтованими і соціально справедливими.

       Однак державні структури влади такими принципами себе не обтяжують. Яскравим прикладом цього є підвищення з 1 квітня 2015 року роздрібних цін на газ і тарифів на електроенергію для населення.

          Відповідно до рішення НКРЕКП вартість газу для населення в опалювальний сезон зростає у 3,3, а в інший період року – в 6,6 рази. Крім того, несправедливо ліквідована диференційована шкала ціни газу відповідно до обсягів його споживання.

       Таке стрімке підвищення є надмірним і невиправданим з наступних причин. Загальновідомо, що населення країни споживає близько 17 млрд. м3 газу на рік. Державне підприємство «Укргазвидобування» постачає на ринок  14 млрд. м3 газу за ціною 1300 гривень за 1 м3. Також дешевий вітчизняний газ добувають приватні структури. Загалом вітчизняного газу вистарчає як мінімум на 90 % потреб населення і підприємств теплової енергетики. Тому запроваджені розміри підвищення – це фактичне примушування українців купувати власний газ за спекулятивними цінами.

          Подібна ситуація з тарифами на електроенергію для населення. Приблизно половину її на енергоринок  постачають атомні електростанції за ціною 29 копійок за 1 кВт/год.

          Однак мінімальна ціна, встановлена сумнозвісною національною комісією при місячному споживанні до 100 кВт/год., складає 36,6 копійки. Більше того, для домогосподарств, які щомісячно використовують від 100 до 600 кВт/год., вартість електрики зростає з 42 до 63 копійок, або в 1,5 рази. А це за питомою вагою найбільша група споживачів.

          Натомість для тих, хто споживає понад 600 кВт/год. Електроенергії, її ціна підвищується тільки на 6 копійок, або на 3 %.  Зрозуміло, що такі обсяги продукції використовують в основному заможні власники великих маєтків.

          Тому з метою дотримання принципів соціальної справедливості, недопущення подальшого зубожіння всіх верств населення, збереження громадянського миру і спокою, Президент України, депутати Верховної Ради повинні вчинити невідкладні дії для скасування рішення НКРЕКП і перегляду здирницьких цін і тарифів на газ і електроенергію для населення.

 

 

Андрій Присяжний,
голова Тернопільської обласної ради профспілок

 

http://www.profrada.te.ua/?page=news-head.php&newsID=1154