P2194289 ТРистороння рада

 

У Всесвітній день соціальної справедливості, який співпадає з річницею Революції гідності в Україні, відбулося засідання робочої групи Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Розглянуто аспекти соціально-економічної ситуації в Україні та дії сторін соціального діалогу  щодо розв’язання особливо проблемних зараз в області соціальних питань, особливо ж, що стосуються збереження трудових ресурсів, недопущення безпідставних скорочень працівників, захисту прав працюючих. Окрема розмова  велася також про добровольців, які чомусь не мають статусу учасників АТО, переселенців  та підтримку волонтерського руху тощо.

З доповідями виступили Володимир Уєвич, перший заступник голови Ради профспілок Івано-Франківської області, Василь Скригунець, голова обласної організації роботодавців, Ярослава Ульванська, заступник директора департаменту соціальної політики ОДА, начальник управління праці.

Доповідачі зазначили, що, на жаль, в умовах економічної та фінансової кризи, поглибленої  з початком військового конфлікту на Сході країни, замість пошуку економічних джерел перекриття каналів вивезення  національного капіталу, повернення в державу вкраденого попередньою владою,  бачимо політику жорсткої економії за рахунок рядових громадян. Обіцяні реформи Уряду не відбуваються, натомість посилився жорсткий наступ на трудові права, згортаються державні соціальні гарантії, зросли зарплатні борги, поширилось безробіття, відбулося різке підвищення цін і тарифів. Унаслідок обвалу гривні триває масштабне знецінення трудових доходів, пенсій і заощаджень громадян. Державна соціальна політика України далека від конституційних норм соціальної справедливості.

Усвідомлюючи складність завдань, які стоять перед країною, учасники робочої групи заявили про потребу вироблення в області механізмів чіткої взаємодії і співпраці влади, бізнесу і громадянського суспільства. Політика соціальної справедливості має стати ключовою у діяльності влади, і про це завдання їй необхідно нагадувати. Прийнято рішення про направлення відкритого Звернення тристоронньої Ради області  до Президента, Уряду та Верховної Ради України, з головною думкою, що всі ми з розумінням ставимося до необхідності концентрації зусиль та ресурсів держави у зв’язку з бойовими діями на Сході країни, однак не можуть погодитися з тим, що влада часто прикриває цим конфліктом свої непрофесійні дії, які призводять до повного знищення української економіки, ліквідації виробництв, скорочення робочих місць, зубожіння населення. Без сильної національної економіки неможливо зберегти незалежну державу. Очевидне відверте ігнорування та самоусунення влади від будь-якого діалогу з профспілками, бізнесом. Відколи підписана Коаліційна угода, влада не виконала жодної обіцянки щодо економічних перетворень і взятих на себе багатьох інших зобов’язань.

 Унаслідок неоголошеної війни Російської Федерації проти України на Донбасі перед нашою державою постали гострі соціальні проблеми, пов’язані з необхідністю матеріальної підтримки сімей загиблих і поранених учасників АТО. Громадськість у повній мірі підкладає свої плечі там, де не встигає влада. За даними соціальної служби, кількість прикарпатців, які полягли в обороні Вітчизни, сягнула вже 43 осіб, а поранених — 196. За словами Я.Ульванської, ці сім’ї отримали грошові допомоги на загальну суму 14 млн. 671 тис. грн., у т. ч. 11 млн. 049 тис. — із Держбюджету, 1 млн. 7 70 тис. із резервного й цільового фондів обласного бюджету, 1.111 тис. - із районних, міських, селищних та сільських бюджетів, 741 тис. — з інших джерел (це кошти, що надійшли від доброчинців). Соціальні працівники на підставі документів із місцевих військкоматів надали статус «член сім’ї загиблого» 53 особам, і завдяки цьому 49 членам сімей призначено пенсію у зв’язку із втратою годувальника або ж підвищено її. 26 сім’ям надано пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Водночас рідні кількох загиблих в АТО (переважно «майданівців», які поїхали добровольцями воювати на сході України) зіткнулися з труднощами при посмертному оформленні їм статусу учасника бойових дій — дехто ще з липня не може вирішити цього питання, хоча і звертається за відповідними довідками до командування добровольчих батальйонів. А отже, ці сім’ї наразі не отримали передбаченої у випадку загибелі сина або чоловіка в АТО грошової допомоги від держави. В області вирішили не чекати, поки цим полеглим на війні бійцям буде надано статус учасника бойових дій, а переказати їхнім сім’ям по 100 тис. грн., як це передбачено обласною програмою підтримки сімей загиблих та поранених під час АТО у східних областях України. Одначе проблем чимало. Серед 196 сімей поранених найбільше — 113 — потребують матеріальної допомоги, 55 — придбання житла,  32 — капітального та поточного ремонтів помешкань. 73-м потерпілим в АТО необхідні путівки для санаторно - куротного лікування (наразі їх надано 8 пораненим), 36-м — реабілітація.

Надзвичайно дієвими є ініціативи волонтерів.

Але, як зазначили доповідачі, соціальне самопочуття сімей загиблих і поранених на сході України бійців більшою мірою залежить від центральної влади, ніж від обласної. Бо цілком очевидною є необхідність прийняття і реалізації державних програм медичної та соціальної реабілітації поранених Ще більше не зрозуміла дивна «диференціація»: якщо боєць загинув, захищаючи свою Вітчизну, то сім’я призваного через військкомат отримує від Міноборони 609 тис. грн. грошової допомоги, співробітника МВС — лише трохи більше 100 тис., а коли йдеться про полеглого на Донбасі добровольця з Майдану, то його сім’ї не дають нічого.

Під час візиту в область міністра соціальної політики П. Розенка, прикарпатці попросили  сприяння у відкритті на базі санаторію «Черче» реабілітаційного центру для поранених учасників АТО та щоб кошти з цією метою передбачити вже в Держбюджеті-2015 при його перегляді. Тим паче, що Черченська сільська рада готова надати земельну ділянку під будівництво приміщення такого центру.

Учасники розширеного засідання постійно діючої робочої групи обласної тристоронньої соціально-економічної ради прийняли документ – Рішення, де серед головних пунктів:

звернутися до Верховної Ради України щодо розгляду питання про зменшення ставки єдиного соціального внеску для категорій працівників, передбачених у статті 8 Закону України від 08.07.2010 року № 2464 – VI, або повернення чинних законодавчих актів щодо пенсійного забезпечення державних службовців до норм 2011 року; переглянути умови зниження ставки ЄСВ для роботодавців; також документ містить прохання - підтримати профспілковий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання питань з порядком оподаткування профспілок  та включити до переліку неоподаткованої нерухомості санаторно-курортних, оздоровчих та реабілітаційних закладів.

 

 

Інформаційно-аналітичний відділ

Ради профспілок Івано-Франківської області