МЕТ 1234

Нещодавно урядом було презентовано проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин».

Цей документ є нащадком сумнозвісних «98 статей» законопроекту «Про працю» Т.Милованова. Але цього разу, напевно, побоюючись масових протестів, Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України змінило тактику.

Замість окремого документу, який мав повністю замінити трудове законодавство, було підготовлено низку змін до нині діючого Кодексу законів про працю.

Новий законопроект передбачає:

- широке застосування короткострокових трудових договорів та можливість їх змінювати роботодавцем. У результаті, найманий працівник залишатиметься під постійною загрозою втрати роботи. І для цього не треба буде ніяких формальних причин, договір просто не продовжать. Це дуже зручний метод репресій з боку роботодавця;

- суттєве зменшення прав профспілок. Зокрема, профспілка втрачає можливість захищати найманих працівників від невмотивованого звільнення;

- скорочення переліку осіб, яким не встановлюється випробування при прийомі на роботу;

- тривалість робочого дня, відпусток, лікарняних – на розсуд роботодавця.

Хоч уряди та міністри в Україні змінюються доволі часто, незмінним лишається їх бажання обмежити трудові права. Більше того, у цьому бажанні вони змінюють тактику, намагаються заплутати людей. Скорочення трудових прав не буде вигідним ні громадянам, ні економіці. Це буде вигідно лише олігархії та чиновникам.

Такий стислий аналіз законопроєкту викладено на сайтіhttps://informator.press.Центральна рада ПМГУ вважає неприйнятним проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин».  

Точка зору Профспілки металургів і гірників України,  пропозиції та зауваження фахівців Центральної ради викладені у листі Голови ПМГУ О.Рябка на адресу Федерації  профспілок України.

Лист Голови ПМГУ Рябка О.І.

Профспілка трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України