370024229

 

 

ЗАЯВА

 Спільного представницького органу репрезентативних

всеукраїнських об'єднань профспілок у зв'язку з прийняттям

Верховною Радою України у першому читанні за основу проекту

Трудового кодексу України (реестр. № 1658)

 

Професійні спілки України звертаються до парламентських фракцій і позафракційних народних депутатів України, до комітетів Верховної Ради України із закликом проявити свою відповідальність перед мільйонами працівників підприємств, установ, організацій різних галузей економіки, які своею повсякденною працею забезпечують життєдіяльність країни. Український працівник заслуговує на високий європейський рівень життя та надійний захист своїх трудових та соціально-економічних прав. Їх збереження і розвиток у новій Трудовій Конституції залежить саме від вас.

Особисто звертаємось до народних депутатів України - членів Комітету соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення з закликом поставитись до роботи над проектом Трудового кодексу України настільки відповідально, як того вимагає робота над Трудовою Конституцією.

Вимагаємо:

1. Невідкладно надіслати проект Трудового кодексу України (реєстр. № 1658) Міжнародному бюро праці для проведення експертизи та отримання експертних висновків на предмет відповідності нормам Конвенцій МОП та інших актів міжнародного права;

Запросити експертів Міжнародного бюро праці для обговорення зроблених ними висновків перед народними депутатами України і соціальними партнерами.

Наполягаємо: - проект Трудового кодексу може розглядатися у другому читанні лише після отримання позитивних висновків щодо нього експертів Міжнародного бюро праці та після врахування всіх їхніх зауважень.

2. Опублікувати законопроект в газеті «Голос України» для широкого ознайомлення громадян з його текстом.

3. Створити робочу групу для підготовки проекту до другого читання за участю уповноважених представників СПО об'єднань профспілок, СПО об'єднань роботодавців, Уряду, із залученням науковців у сфері трудового права, фахівців-практиків.

Час роботи зазначеної групи має бути визначено рішенням парламентського Комітету, але він не може бути меншим ніж три місяці. Робота цієї групи має бути максимально відкритою і широко освітлюватись у засобах масової інформації.   Після   завершення   роботи   над   кожною   книгою   повинен оприлюднюватись прес-реліз з узгодженими позиціями групи або із застереженнями сторін.

3. Передбачити в прикінцевих положеннях проекту Трудового кодексу України норму щодо відтермінування в часі введення його в дію щонайменше на 6 місяців для проведення відповідної роз'яснювальної роботи стосовно застосування його норм серед роботодавців, профспілкових організацій, зміни навчальних програм на юридичних факультетах вузів, інформування всіх громадян.

 

Шановні народні обранці!

Люди довірили вам свою долю і вони вправі очікувати від вас рішень, які зроблять привабливою і престижною легальну працю, захистять працюючу людину від бідності, мінімізують безробіття, створять надійні перспективи для успішного трудового життя молоді.

Застерігаємо: - у разі неприйняття принципових профспілкових пропозицій до проекту Трудового кодексу України, усунення профспілкової сторони соціального діалогу від роботи над Трудовою Конституцією, профспілки домагатимуться дострокового розпуску Верховної Ради України.

 

(Копія Заяви з підписами додається)

 

9 листопада 2015р.