75

 

Федерація профспілок України та її членські організації, зокрема профспілки працівників бюджетної сфери, домагаються від влади збільшення рівня оплати праці у бюджетних галузях. Ці питання неодноразово були порушені в зверненнях профспілок до Президента України, Верховної Ради України, Уряду, центральних органів виконавчої влади тощо.

І нарешті з’явилася надія на поступове поліпшення ситуації, 20 травня ц.р. Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров'я)» від 10.12.15 № 1332.

Цим документом пропонується доповнити статтю 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я положеннями, згідно з якими медичним і фармацевтичним працівникам надається право на отримання:

-         щомісячної надбавки за вислугу років у відсотках посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу роботи у сфері охорони здоров’я в таких розмірах: понад 3 роки – 10 відсотків; понад 10 років – 20 відсотків; понад 20 років – 30 відсотків;

-         щорічної грошової винагороди в розмірі одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків;

-         допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки;

-         щомісячної доплати в розмірі 25 відсотків  посадового окладу (ставки заробітної плати) за роботу в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу.

Прийняття цього законопроекту безумовно сприятиме підвищенню рівня оплати праці працівників охорони здоров’я та покладе початок відновленню престижності праці в даній сфері.

 

 

Департамент бюджетної політики та

 соціального захисту апарату ФПУ