IMG 20150515 100031

 

15 травня 2015 року в приміщенні Відділення НСПП в Миколаївській області відбулась робоча нарада з питань погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах державного сектору економіки за участі начальника Відділення Оксани Євченко, заступника начальника Відділення Світлани Загребайленко, заступника голови обласної ради профспілок, трудового арбітра НСПП Любові Онищенко, голови обласної організації профспілки працівників суднобудування Володимира Смєлова, голови профкому Державного Південного виробничо-технічного підприємства Валентини Бондарець, спеціаліста відділу з соціально-економічних питань Марини Баришевської.

Виступаючи на нараді, Любов Онищенко відзначила, що проблема заборгованості із заробітної плати сьогодні перебуває на особливому контролі як органів влади, так і об’єднань профспілок. 30 квітня 2015 року НСПП в межах своїх повноважень, визначених частиною 6 статті 15 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», розпорядженнями зареєструвала колективні трудові спори (конфлікти) між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України та між СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців на національному рівні. СПО рекомендував профоб’єднанням звернутись до своїх первинних профспілкових організацій з метою організації роботи щодо масового вступу в колективні трудові спори працівниками підприємств, де є заборгованість із виплати заробітної плати. Керівництво Миколаївської обласної ради профспілок підвищує вимоги до ролі профспілкових організацій області у стабілізації стану соціально-трудових відносин. Роль профспілок у вирішенні проблеми заборгованості обумовлена тим, що невиплата заробітної плати породжує соціальну напругу в трудових колективах підприємств. В першу чергу, на думку профспілкового керівництва області, необхідно діяти на рівні профкомів підприємств.

Виступаючи перед учасниками наради, Оксана Євченко підкреслила, що Національна служба посередництва і примирення є державним органом, на яку покладено певні функції, зокрема, недопущення зростання соціальної напруги. Особливо турбує стан виплати заробітної плати на підприємствах державного сектору економіки, сума боргу на яких в місті Миколаєві складає майже 40% до загального боргу. Так, на обліку Відділення з початку року з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів перебувало десять підприємств, вісім з яких державні. На ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара» досить складна фінансово-економічна ситуація: недостатня кількість замовлень спричиняє невиплату заробітної плати, застосування практики вимушеної неповної зайнятості. Проте, з невідомих причин, профспілка займає вичікувальну позицію, не досить активно співпрацює з Відділенням.

Володимир Смєлов, голова обласної організації профспілки працівників суднобудування, зазначив, що профспілки суднобудівної галузі систематично проводять моніторинг заборгованості із виплати заробітної плати, робочі зустрічі, консультації, навчання. Вважаємо такі зустрічі резонансними, дієвими і корисними. Запропонував зустрітися з профактивом цехових підрозділів ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара» та ще раз надати роз’яснення щодо необхідності дотримання вимог Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Також голові профкому Державного Південного виробничо-технічного підприємства Валентині Бондарець було роз’яснено механізм вступу у колективний трудовий спір та надано зразки документів.

Підводячи підсумки наради, запропоновано профспілковим організаціям підприємств активізувати роботу та використовувати всі повноваження, передбачені Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" та Законом України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

 

Миколаївська обласна рада профспілок

 

IMG 20150515 100602

 

IMG 20150515 102612