ФОТ

1 червня 2016 року у Верховній Раді України відбувся брифінг Голови ФПУ Григорія Осового і керівників членських організацій, представника профспілок у парламенті народного депутата України Сергія Капліна.

У своєму виступі під час брифінгу Григорій Осовий, зокрема заявив:

- Шановна українська громадо! Ми прийшли, щоб заявити свою позицію відносно рішень, прийнятих Урядом стосовно підвищення ціни на газ для населення, яке спровокує масове збідніння не тільки людей малозабезпечених, але звичайних українських трудівників.

Рішення, яке прийнято Урядом, не має під собою економічного підґрунтя, і ціна на газ українського видобутку може бути вдвічі принаймні меншою, ніж Уряд виставив як плату для мільйонів українських громадян.

Тому ми звертаємось до Верховної Ради України з проханням невідкладно внести на розгляд парламенту питання про парламентські слухання і звіт Уряду стосовно підвищення ним ціни на газ, її обґрунтування і достатності заходів соціального захисту населення. Ми переконані, що той обсяг газу, який видобувається в Україні, є достатнім для того, щоб утримувати ціну соціально прийнятну для українського народу.

Надра України є власністю українського народу і повинні використовуватись в його інтересах. Це золоте правило, яке має виконуватися будь-якою владою.

Друге питання – це достатність заходів соціального захисту.

Ми констатуємо те, що 75% працюючого населення змушені будуть податися у похід за так званими житловими субсидіями, принижуючи свою честь і гідність, неспроможність заплатити за послуги результатом своєї праці.

Докорінно назріла реформа оплати праці.

Серед 400 реформ, які оголошені в Україні, ні попередній Уряд і допоки що і нинішній не задекларували необхідність проведення такої реформи. Ми підготували законопроект і передали його на розгляд до парламенту, також звернення до Уряду, Парламенту і Президента, щоб невідкладно затвердити новий прожитковий мінімум, який об’єктивно має враховувати витрати населення, в тому числі на підвищення тарифів і ціни на газ. Сьогодні в цінах квітня ц.р. прожитковий мінімум 2800 грн. для працюючої людини і 2100 - для пенсіонера. Ми маємо провести індексацію доходів населення, і ми маємо провести захист у інший спосіб, як це визначено - через норми споживання, через додаткові пільги і гарантії для населення України.

Таким чином, наша позиція полягає в тому, щоб змінити ціну на газ для населення, захистити людину, і насамперед ту, яка працює і формує ресурси для захисту інших малозабезпечених верств населення.

Бо будь-яка сім’я, де навіть дві людини працюють, і яка має дохід в 5000 грн. змушена буде йти до служб соціального забезпечення. Країна не може стати суцільним собезом. Кожна працююча людина має мати достойну зарплату і спроможність захищати себе у той спосіб, як це визначено законом України.

Прес-центр ФПУ