00f9fe4cee651f83a2c50b1d92c51714

 

Відбувся 3-й раунд консультацій і переговорів СПО об’єднань профспілок з керівниками депутатських фракцій Парламенту за участю Голови ВР України Володимира Гройсмана та представників Уряду

 

Як відомо, за результатом попередніх зустрічей профспілкам вдалося домогтися, щоб соціальні законопроекти, а їх 5, які були ініційовані профспілками і подані суб’єктами законодавчої ініціативи до ВР, були включені до порядку денного поточної сесії ВР і розглянуті.

- Така жорстка позиція профспілок продиктована тим, що ці законопроекти торкаються найбільш чутливих соціальних аспектів життя наших громадян, - зазначив керівник СПО профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму коментарі, - вони стосуються зменшення тарифів на послуги ЖКГ, цін на газ для населення, необхідності проведення індексацій зарплат і пенсій через масштабне зростання цін на споживчому ринку, де спостерігається 177% інфляції, а мінімальна зарплата і пенсія з грудня позаминулого року не збільшились і на копійку.

У зв’язку із цим профспілки провели низку публічних акцій, якими привернули увагу Уряду і Парламенту до цих проблем і спонукали владу до того, що ВР проголосувала за зазначені п’ять законопроектів, щоб включити їх до порядку денного поточної сесії. Однак, наразі, тільки один з цих законопроектів пройшов розгляд у профільному Комітеті ВР - № 2245, який стосується відновлення санаторно-курортного лікування та оздоровлення дітей, - а за встановленою процедурою, якщо не відбулось обговорення у Комітеті, такий законопроект не може бути внесеним до сесійної зали для голосування.

Проходження соціальних законопроектів блокується зокрема Комітетом з питань бюджету, який не виконав доручення голови ВР щодо опрацювання законопроекту про індексацію грошових доходів. За оцінками провідних фінансових експертів, на Єдиному казначейському рахунку Уряду на сьогодні знаходяться 68 млрд.грн., - тобто кошти на проведення індексації доходів є, але немає волі і бажання Уряду, а Парламент проявляє бездіяльність і пасивність, – на цьому акцентували профспілки під час зустрічі.

Що стосується закону про зміни до пенсійного законодавства, яким зокрема передбачається оподаткування пенсій, – всі розуміють, що це протиправне рішення. У законодавстві про оподаткування не прописано такої норми як збір з пенсії, ніде у світі пенсії не підлягають оподаткуванню, - влада просто вирішила пограбувати пенсіонерів, тому цей закон потрібно негайно відміняти.

У підсумку наради Голова ВР достатньо гостро відреагував на те, що Комітети досі не розглянули зазначені законопроекти і дав письмове доручення Комітету з питань бюджету, Комітету з питань податкової і митної політики невідкладно провести свої засідання, розглянути соціальний пакет законопроектів і дати свої висновки, що відкриє подальший шлях для розгляду їх депутатами.

Сподіваємось, що це відбудеться найближчими днями, - сказав у підсумку Г.Осовий. - Профспілки триматимуть постійно руку на пульсі і тиснутимуть на Парламент і Уряд. Виходячи з конкретного результату нашої роботи, буде будуватися подальша тактика дій СПО профспілок і ФПУ.

 

Прес-центр ФПУ