1c9b0b91d37095d7b1d44970e9c215e3

 

Верховна Рада України 14 липня 2015 року прийняла у першому читанні попри заперечення Спільного представницького органу всеукраїнських об’єднань профспілок проект Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (реєстр. № 2983). Законопроектом передбачено значне обмеження прав профспілок, ускладнюється процедура їх державної реєстрації. Вносяться дискримінаційні зміни до статті 16 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», з висуненням жорстких вимог і посилення державного контролю за утворенням і діяльністю профспілок.

 

Якщо законопроект буде прийнято, державна реєстрація профспілок носитиме дозвільній характер, чим порушуються норми Конвенції Міжнародної організації праці №87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію», ратифікованою Україною, та рішення Конституційного Суду України від 18.10.2000 №11-рп-2000.

Федерація профспілок України вживає заходів щодо недопущення прийняття зазначеного законопроекту у редакції першого читання. Про його протиправний характер повідомлено Міжнародну організацію праці.

Проект отримав негативну оцінку Міжнародної конфедерації профспілок.

Робочою групою членських організацій та фахівців Федерації профспілок України напрацьовано проект змін до зазначеного законопроекту, які рішенням Президії ФПУ від 11 серпня ц.р. затверджено.

Президія Федерації професійних спілок України доручила Голові ФПУ Осовому Г.В. направити пропозиції ФПУ народним депутатам України, Голові, парламентським комітетам та депутатським фракціям Верховної Ради України для їх внесення й підтримки при підготовці законопроекту «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» до другого читання, а також Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини – для здійснення парламентського контролю.

Президія ФПУ запропонувала Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва – головному у підготовці проекту №2983 до другого читання – утворити робочу групу за участю представників профспілок, роботодавців, Мінсоцполітики, МЗС, Мінюсту, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Національного координатора МОП в Україні для напрацювання узгоджених пропозицій щодо усунення порушень норм Конвенцій МОП №87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію» та інших міжнародних зобов’язань України.

На нараді з керівниками всеукраїнських профспілок заступником Голови ФПУ Українцем С.Я. запропоновано оперативно провести відповідну роботу з народними депутатами України для офіційного внесення ними профспілкових пропозицій під час обговорення в комітетах та голосування на пленарному засіданні парламенту.

Цю пропозицію підтримано і рядом інших всеукраїнських профспілкових об’єднань, з якими досягнуто домовленості про необхідність об’єднання спільних зусиль задля захисту профспілкових організацій.

 

Департаменти

профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями,

правової роботи ФПУ