DSC05808

     

5 жовтня 2015 року  напередодні Всесвітнього дня дій за гідну працю  в  Федерації профспілок Черкаської області відбулося засідання круглого столу під лозунгом «Ні жадібності корпорацій!» за участі  профспілкового активу області, представників влади, соціальних партнерів.

Звертаючись до присутніх, голова Федерації профспілок області Петро  Шевченко зауважив, що на сьогодні найболючішими  залишаються продуктивна  зайнятість населення та  рівень заробітної плати працюючих, пенсій, стипендій, заборгованість із виплати заробітної плати. Гострим питанням стоїть неефективність  соціального діалогу на державному рівні між Урядом, роботодавцями та профспілками. За його словами,  глобалізація економіки призводить до соціальної несправедливості, виникнення новітніх форм рабства, гіпертрофованої наживи незначною групою олігархів за рахунок невиплат заробітної плати,  ухилення від сплати податків, поширення корупції, зневаги до гідності людини праці. Подолання цих ганебних явищ вимагає консолідації усіх профспілок і потребує встановлення та дотримання відповідних правових норм урядами усіх країн.

Стурбованість профспілок викликає зниження і так невисокого  життєвого рівня населення, необґрунтоване підвищення цін на товари, продукти харчування, ліки,  тарифи на житлово-комунальні послуги.

В Україні продовжує зростати заборгованість по заробітній платі (станом на 1 жовтня 2015 року майже 2 млрд.грн., в Черкаській області  - 27,9 млн.грн.), при чому значна частка заборгованості припадає на економічно активні підприємства (ДП «Черкаський автодор» - 1,9 млн.грн., КП «Черкасиелектротранс» -379 тис.грн., КП «Аеропорт «Черкаси» - 1,4 млн.грн., ДП НАК Надра України Центрукргеологія – 2,2 млн.грн., ТОВ «Обслуговуюче підприємство «Митниця» - 201 тис.грн.).

Продовжує зменшуватися реальна заробітна плата працюючих в легальній економіці. При цьому соціальні стандарти, як мінімальна зарплата, пенсії, стипендії суттєво відстають  навіть від країн колишнього Радянського Союзу. За 2014 рік в Україні зарплата була однією з найнижчих в Європі, при курсі долара до гривні 1:8.

В області за І півріччя 2015 року середня заробітна плата становить 3102 грн.,  по Україні – 3870 грн.

Рівень зайнятості населення в Україні низький, протягом поточного року втратили роботу  близько 1 млн. осіб. В Черкаській області економічно активного населення 524 тис.осіб,  а Єдиний соціальний внесок сплачує тільки  265 тис.осіб, 76,7 тис.осіб працюють в промисловості.  Чи реально при такій ситуації забезпечити потреби  майже 120 тис. дітей та 422 тис. пенсіонерів?

За інформацією Мінекономрозвитку рівень тіньової економіки в державі зріс і складає 47%, а це понад 13 млн. громадян отримують заробітну плату в конвертах, не сплачують кошти до бюджетів.

Відсутність державного контролю за соціально-трудовими  відносинами, що суперечить європейській практиці інспекції праці,  тільки в 2015 році на 33 % збільшила ріст нещасних випадків на  виробництві.

Профспілки пропонують Уряду забезпечити розв’язання проблем українського суспільства, насамперед, шляхом створення  конкурентоспроможних безпечних робочих місць з гідною оплатою праці та  викоріненням бідності серед працюючих, погашенням заборгованості з виплати заробітної плати, відновленням ефективної діяльності Державної інспекції праці.  Виступаючі  соціальні партнери, представники галузевих профоб’єднань звернули увагу  й на інші проблеми. Зокрема,  загальнообов’язкового державного соціального страхування,  руйнацію  санаторно-курортного лікування та дитячого оздоровлення, стану доріг та пасажирських перевезень,  підготовки до опалювального сезону

Звертаючись до учасників зустрічі голова Черкаської обласної Ради Валентина Коваленко погодилась із переважною більшістю озвучених проблем  та  наголосила на підтримці дій та ініціатив профспілок. Запропоновано  продовжити обговорення піднятої теми на черговому засіданні ради соціального діалогу.

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

DSC05809

 

DSC05810