Заседание Комитета Верховного Совета Украины

 

Гострі питання, пов’язані із катастрофічною ситуацією професійно-технічної освіти України піднімались на Всеукраїнських зборах працівників профтехосвіти 18 березня 2016 року. Заробітна платня викладачів, стипендії, майно та майбутнє профтехосвітян зависло у повітрі.

На Зборах також була присутня Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич. У своєму виступі вона запевнила, що сприятиме вирішенню цього питання на державному рівні.

Чекати довго не прийшлося, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, яке відбулося 29 березня 2016 року розглядались виключно питання профтехосвіти. Серед присутніх були народні депутати України – члени Комітету з питань науки і освіти і його співробітники, заступники Міністра освіти і науки та Міністра фінансів України, представники міністерств, органів виконавчої влади, самоврядування та роботодавців, керівники професійно-технічних навчальних закладів та громадськість. Від Профспілок на засіданні були присутні Лазарєва Дар’я та Андреєв Василь.

Слід зазначити, що складність ситуації у професійно-технічній освіті пов’язані із ветуванням Президентом двох законів – «Про зміни до Бюджетного кодексу» та «Про внесення змін до Закону про державний бюджет». Натомість пропозицій у відповідь не поступило.

Винними у цій ситуації Гриневич назвала Міністерство фінансів, яке надало Президентові неправильне роз’яснення. За її словами запропоновані зміни вимагають 1,8 мільярдів державного фінансування замість 5,8 мільярдів. Компенсувати різницю мали з обласних бюджетів та міст обласного значення.

Голова Комітету рекомендувала Міністерству фінансів перейти від пустих відмовок до конкретних дій та запропонувати альтернативне вирішення проблеми.

Рішення прийняті Комітетом:

  1. 1.Рекомендувати Верховній Раді України за результатами повторного розгляду Законів України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» від 04.02.2016 № 982-VIII та «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» від 04.02.2016 № 983-VIII, відхилених Президентом України, прийняти їх в цілому.
  2. 2.Направити закони на повторний підпис Президенту України.
  3. 3.Призупинити передачу майна державних закладів профтехосвіти у комунальну власність.

Відео засідання можна подивитися за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=97m9UHE0trk.